Većina mržnje na internetu usmjerena je na žene

Prema Zakonu o digitalnim uslugama EU-a, velike tehnološke platforme i pretraživači moraju učiniti više u borbi protiv štetnog i nezakonitog sadržaja ili riskiraju kazne

Većina mržnje na internetu usmjerena je na žene

Žene su glavne mete internetske mržnje, uključujući uvredljiv jezik, uznemiravanje i poticanje na seksualno nasilje, navedeno je u izvještaju Evropske unije.

To bi trebalo potaknuti EU i platforme društvenih mreža da obrate pažnju na zaštićene karakteristike kao što su spol i etnička pripadnost prilikom moderiranja sadržaja, navodi Agencija EU-a za temeljna prava (FRA) u svom izvještaju.

Studija je provedena na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X-u – prije poznatom kao Twitter – u četiri zemlje EU-a između januara i juna 2022. godine. Pokazala je da su žene glavne mete na svim uključenim platformama i zemljama. Ostale pogođene grupe uključivale su osobe afričkog porijekla, Rome i Židove.

Broj objava mržnje usmjerenih na žene bio je gotovo tri puta veći od onih koji su ciljali osobe afričkog porijekla širom Bugarske, Njemačke, Italije i Švedske, četiri zemlje obuhvaćene izvještajem, rekla je agencija EU-a.

– Velika količina mržnje koju smo identificirali na društvenim medijima jasno pokazuje da EU, njezine države članice i internetske platforme mogu pojačati svoje napore u stvaranju sigurnijeg internetskog prostora za sve – rekao je direktor FRA Michael O’Flaherty u izjavi.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama EU-a, koji je stupio na snagu prošle godine, vrlo velike tehnološke platforme i tražilice moraju učiniti više u borbi protiv štetnog i nezakonitog sadržaja ili riskiraju kazne.

Evropska komisija je u oktobru otvorila službene istrage o nastojanjima matične kompanije Facebook Mete, TikToka i X-a da uklone štetan sadržaj sa svojih platformi.

Tehnološki divovi u posljednje vrijeme suočeni su sa sve većim nadzorom, s porastom štetnog sadržaja i dezinformacija nakon rata između Izraela i Hamasa.

FRA je rekla da nije mogla pristupiti podacima s Facebooka i Instagrama za potrebe studije.

Izvor: Reuters

About The Author