Najmanje 58 novinara i medijskih djelatnika ubijeno u Gazi

Ubijen je i fotoreporter Abdullah Darwish koji je radio za TV Al Aqsa

Najmanje 58 novinara i medijskih djelatnika ubijeno u Gazi
Abdullah Derwish

Najmanje 58 palestinskih novinara i medijskih djelatnika ubijeno je, nekoliko ih je ozlijeđeno, a drugi se vode kao nestali tokom rata u Gazi od 7. oktobra kada je Hamas izveo napad bez presedana u južnom Izraelu.

Kao odgovor, Izrael je uzvratio zračnim napadima na opkoljeni pojas Gaze i službeno objavio rat Hamasu. Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Sindikat palestinskih novinara (PJS) kontinuirano provjeravaju i dokumentiraju sva ubistva novinara i medijskih djelatnika od početka rata u Gazi.

PJS i mediji potvrdili su smrt fotoreportera Abdullaha Darwisha, koji je radio za TV Al Aqsa i ubijen je u izraelskom napadu na pojas Gaze. Kasnije tokom dana, fotograf Muntaser Al-Sawaf, koji je radio za tursku novinsku agenciju Anadolu, ubijen je u zračnom napadu na grad Gazu, javila je Anadolu Agency.

Ranije su predstavnici IFJ-a posjetili Palestinu kada im je rečeno da je situacija na terenu veoma zabrinjavajuća, ali novinari su uzdignute glave i unatoč situaciji obavljaju misiju informiranja.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger ponovio je da je dužnost IFJ-a stajati uz svoje palestinske članove, bilo da su na Zapadnoj obali ili u Gazi.

Pozvao je na konačan prekid vatre jer ovaj masakr mora odmah prestati te je pozvao izraelsku vladu da poštuje međunarodno pravo, koje štiti civile, uključujući novinare.

Izvor: IFJ

About The Author