Deseta godišnjica od masovnog ubistva novinara na Filipnima

Oko stotinu muškaraca presrelo je konvoj i ubili 58 osoba koje su potom zakopali u zajedničku masovnu grobnicu

Deseta godišnjica od masovnog ubistva novinara na Filipnima
Foto: RSF

Prošlo je 10 godina od najvećeg pokolja novinara u historiji koji se dogodio 23. novembra 2009. godine u provinciji Maguindanao, na jugu Filipina, te su Reporteri bez granica (RSF) pozvali suce zadužene za slučaj da konačno okončaju nekažnjavanje za ovaj šokantni zločin.

Porodice žrtava čekaju već deset godina na pravdu, dok pravosudni sistem države nije u stanju osuditi odgovorne te RSF upozorava da je ubistvo ukupno 58 osoba, uključujući 32 novinara prošlo nekažnjeno.

Novinari su bili u pratnji grupe pristalica lokalnog političara Esmaela Mangudadatu, koji su putovali konvojem da bi predali dokumente za kandidaturu za mjesto guvernera te filipinske provincije. Konvoj je presrelo 100 muškaraca koji su ubili 58 osoba, a potom su ih zakopali u zajedničku masovnu grobnicu.

Očekuje se da će regionalni sud u Quezonu koji se nalazi 1.400 kilometara sjeverno od Maguindana donijeti presude u tom slučaju najkasnije do 20. decembra čime bi se okončala nekažnjivost odgovornih te okončalo dugo čekanje porodica ubijenih na pravdu.

– Uvjerena sam da neće svi biti osuđeni, ali se nadam da će barem glavni osumnjičeni biti i osuđeni – kazala je Grace Morales, udovica jedne od žrtava, novinara News Focus TV-a Rosella Moralesa.

Da su sve oči uprte prema sucu Jocelyn Solis-Reyes i sudu u Quezonu, tvrdi voditelj azijsko-pacifičkog odjela RSF-a Daniel Bastard, ocjenjujući da sud ima historijsku dužnost osuditi odgovorne za masakr u koji se dogodio u Ampatuanu.

Imena osoba za koje se pretpostavlja da su počinili ovo stravično ubistvo odavno su poznata. Oni su članovi klana Ampatuan, moćne političke dinastije u provinciji Maguindanao, čiji je najdraži sin, Andal Ampatuan Jr, planirao naslijediti oca na mjestu guvernera i nije podržao odluku Esmaela Mangudadatu da se bori protiv njega.

Od samog početka, suđenje su ometali članovi porodice Ampatuan, uključujući “El Padrea”, Andal Ampatuan starijeg koji je bio guverner u vrijeme masakra. Zbog svog statusa da je kum tog klana, brzo je optužen kao nalogodavac ubistva.

Filipini su na 134. mjestu od 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija RSF-a za 2018. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author