Partneri platforme Vijeća Evrope zahtijevaju zaštitu novinara

Izdata zajednička izjava kojom se osuđuju napori Ruske Federacije da ograniči nezavisno izvještavanje

Partneri platforme Vijeća Evrope zahtijevaju zaštitu novinara

Nekoliko novinarskih organizacija i organizacija civilnog društva, koje su partnerske organizacije Platforme Vijeća Europe za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara u zajedničkoj izjavi osudili su prijetnje životima i sigurnosti novinara koje proizlaze iz invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i pozivaju na zaštitu ukrajinskih i međunarodnih izvjestitelja koji prate rat.

Slobodan protok nezavisnih i tačnih vijesti i informacija važan je u konfliktnim situacijama, navodi se u pismu zbog čega su organizacije pozvale na hitnu međunarodnu pomoć i podršku hrabrim novinarima u Ukrajini koji nastoje ukrajinskom narodu i svjetskoj javnosti pružiti pravovremenu i realističnu sliku razvoja događaja.

Rad novinara pomaže zaštiti ljudi i osigurava da međunarodna zajednica može razumjeti sve posljedice ove invazije i njezin užasan učinak na ljudske živote.

Neposredna fizička sigurnost novinara na terenu primarna je briga potpisnica pisma usred neprestane eskalacije neprijateljstava te su naglasili da se novinari prema međunarodnom humanitarnom pravu smatraju civilima i nisu legitimne mete.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija 2015. godine jednoglasno je usvojilo Rezoluciju 2222 kojom se potvrđuje da države moraju poštivati i štititi novinare kao civile. Rezolucija 2222 također potvrđuje da su medijska oprema i instalacije civilni objekti i ne smiju biti predmet napada ili odmazde. Ista rezolucija zahtijeva od država da poštuju profesionalnu nezavisnost i prava novinara.

Partneri u Platformi Vijeća Evrope osudili su napore da se ograniči nezavisno izvještavanje o ruskoj invaziji i neprijateljstvima koja su uslijedila, posebno unutar same Ruske Federacije.

Novinari u Ruskoj Federaciji koji izvještavaju o antiratnim demonstracijama suočeni su s uznemiravanjem i proizvoljnim pritvaranjem.

Ruski medijski regulator i dalje prijeti nezavisnim medijima, blokira njihove web stranice i prisiljava na uklanjanje članaka zbog odstupanja od službene državne verzije o ratu što je potpuno neprihvatljivo kršenje prava ruske javnosti na informiranost.

Također osudili su kontinuirani i rašireni udar na nezavisne medije u Bjelorusiji, gdje su 32 novinara i medijska aktera i dalje iza rešetaka, prema Bjeloruskom udruženju novinara.

Platforma Vijeća Ecrope, evropski mehanizam za praćenje i izvještavanje čiji je cilj suzbijanje svih oblika napada na fizičku sigurnost novinara i zakonsku zaštitu, izrasla je u važno sredstvo pozivanja evropskih država na odgovornost za kršenja tih prava.

– Ova uloga sada je postala sve potrebnija, a mi smo predani dokumentiranju svih napada na novinare i drugih nastojanja da se novinarima ograniči mogućnost izvještavanja o ratu. Partneri Platforme redovito su izražavali zabrinutost da je Ruska Federacija odbijala odgovarati na upozorenja ili učestvovati u radu Platforme – rečeno je u saopćenju.

Smatraju da ovaj napad bez presedana zahtijeva ujedinjene napore u zaštiti prava i sigurnosti novinara koji rade u Ukrajini, a novinarima koji rade u Ukrajini potrebna je hitna humanitarna pomoć kako bi se osiguralo da mogu nastaviti raditi svoj posao sigurno.

To uključuje finansijsku podršku nezavisnim medijima, kao i potrebnu sigurnosnu opremu i druge oblike praktične podrške zbog čega su pozvali države članice Vijeća Evrope da učine dostupnom hitnu finansijsku podršku koja se može podijeliti novinarima, novinarskim organizacijama i medijskim kućama u Ukrajini.

Istovremeno zatražili su od vlada kao i međunarodnih nevladinih organizacija da učine sve što mogu da podrže novinare koji će biti prisiljeni pobjeći iz zemlje i uspostaviti izvještajne baze u inostranstvu.

Izvor: Vijeće Evrope

About The Author