Helsinški odbor pozvao regulatorna tijela u Srbiji na reakciju zbog ismijavanja prijedorskih logoraša

Negiranje zločina nad Bošnjacima nastavak je ratne propagande koja je imala za cilj dehumanizaciju žrtava i sticanje podrške javnosti za najstrašnije zločine

Helsinški odbor pozvao regulatorna tijela u Srbiji na reakciju zbog ismijavanja prijedorskih logoraša

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahtjeva od Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije da reagira povodom izjava urednika Televizije Happy Milomira Marića i režisera Predraga Antonijevića o logorima u okolini Prijedora.

Marić je u emisiji “Dobro jutro Srbijo”, emitiranoj 22. februara 2021. godine na TV Happy, izgovorio da je od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda htjela da dokaže da su se pojavili nacisti novog doba i da su to Srbi, a Antonijević uzvratio: “Tako je”.

Za “čovjeka iza žice” s čuvene fotografije britanskih novinara iz 1992. godine, Antonijević je rekao da je “mršav jer boluje od tuberkuloze”, na šta je Marić odgovorio da su ga “izveli, nahranili i onda vodili po cirkusima”.

– To je bio sabirni logor da se sklone, da ih neko ne ubije. Oni su njega poslije nahranili, odveli su onog mršavog, prikazivali su ga u cirkusu u Evropi. Eto, to je njihova propaganda – rekao je Marić.

Nakon spornih izjava, prijedorski logoraši su podnijeli prijavu protiv TV kuće Happy iz Srbije, voditelja Milomira Marića i reditelja Predraga Antonijevića zbog izjava o logorašima i logorima u Prijedoru.

Prijava je upućena Regulatornom tijelu za elektronske medije Srbije, a podnosioci prijave su bivši logoraši Satko Mujagić, Fikret Alić i Udruženje logoraša Kozarac.

Haški tribunal je utvrdio činjenice da su srpske snage 30. aprila 1992. godine preuzele kontrolu nad općinom Prijedor, nakon čega je na hiljade nesrpskih civila, bosanskih Muslimana i Hrvata, zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Uspostavljanje ovih logora bilo je posljedica namjerne diskriminacije i progona nesrpskog stanovništva i dio plana da se oni koji nisu Srbi protjeraju iz općine Prijedor.

Težina i monstruoznost zločina koji su počinjeni u općini Prijedor tokom 1992. godine podstakli su osnivanje posebnog međunarodnog krivičnog suda.

Haški tribunal je zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistava, mučenja i okrutnog postupanja prema zatočenicima logora Omarska, Keraterm i Trnopolje osudio 11 osoba. Među njima su lokalni političari, policajci, te upravnici, komandanti i stražari u logorima.

Iz Helsinškog odbora ukazali su da su urednik TV Happy i njegov gost izrekli laži na televiziji s nacionalnom frekvencijom čime je narušen osnovni medijski princip, ali i zakonska obaveza koja se odnosi na istinito i objektivno informiranje javnosti.

Ovakvim izjavama, upozorili su, TV Happy, Marić i Antonijević, krše osnovna ljudska prava, vrijeđaju dostojanstvo žrtava i dovode u zabludu građane Srbije, propagirajući lažne informacije koje mogu dodatno da prodube jaz između različitih etničkih zajednica u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije.

Upozoravaju i da se na ove izjave mora brzo reagirali s obzirom na uticaj koji u javnosti imaju oni koji su ih izrekli. Osudom ovakvih izjava, sprečava se širenje laži o ratovima u bivšoj Jugoslaviji i žrtvama logora i genocida.

– Negiranje zločina nad Bošnjacima tokom rata 1992-1995 je nastavak ratne propagande koja je imala za cilj dehumanizaciju žrtava i sticanje podrške javnosti za najstrašnije zločine. O tome svjedoče brojni lokalni i međunarodni ekspertski izvještaji i utvrđene činjenice – zaključuju.

Izvor: Helsinški odbor/Klix

About The Author