Suđenje Olegu Orlovu je izigravanje pravde

Mijatović izrazila solidarnost i s nezavisnim novinarima i aktivistima civilnog društva u Rusiji koji brinu za ljudska prava u izazovnim vremenima

Suđenje Olegu Orlovu je izigravanje pravde

Suđenje Olegu Orlovu je travestija pravde koja pokazuje prijezir prema najosnovnijim ljudskim pravima, kazala je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Oleg Orlov – istaknuti branitelj ljudskih prava i dugogodišnji partner Vijeća Evrope – suočava se sa zatvorskom kaznom pod optužbama čiji je jasan cilj kazniti ga za neprekidan protest protiv ruskog agresorskog rata u Ukrajini.

On je jedan od čelnika Memorijala – ko-laureata Nobelove nagrade za mir i najstarije i najuglednije grupe za ljudska prava, likvidiran u okviru desetljeća dugog slamanja slobode izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja u Rusiji koje je počelo donošenjem zakona o tzv. “stranim agentima” i dramatično se zaoštrio u kontekstu rata protiv Ukrajine.

– Hrabrost i predanost ljudskim pravima Olega Orlova presudni su za govorenje istine moćnicima. Kao i mnogi drugi aktivisti koji služe kaznu u zatvoru ili su na neki drugi način sankcionirani na sličnim osnovama, on uopće nije trebao biti optužen – smatra Mijatović.

Kazala je da se solidariše s Olegom Orlovim i mnogim drugim braniteljima ljudskih prava, nezavisnim novinarima i aktivistima civilnog društva u Rusiji koji nose baklju ljudskih prava u ovim izazovnim vremenima.

– Ponavljam svoj poziv državama članicama Vijeća Evrope da ih podrže, kako unutar svoje zemlje, tako i u egzilu. Njihov rad na promoviranju mira, slobode i ljudskih prava posebno je potreban u današnje vrijeme – zaključila je Mijatović.

Izvor: Vijeće Evrope

About The Author