Facebook zaradio devet milijardi dolara uprkos skandalu s uzbunjivačicom

Dionice Facebooka porasle su za oko 20 posto, a Zuckenberg tvrdi da se procurjeli dokumenti koriste selektivno kako bi prikazali lažnu sliku kompanije

Facebook zaradio devet milijardi dolara uprkos skandalu s uzbunjivačicom

Facebook je u trećem kvartalu prijavio profit veći od očekivanog, dok se i dalje suočava s lošom slikom u medijima zbog internih dokumenata koji su procurili.

Gigant društvenih medija ostvario je devet milijardi dolara profita u tri mjeseca do septembra, u odnosu na 7,8 milijardi dolara iz prošle godine.

Međutim, pogodilo ga je novo ažuriranje privatnosti za Appleov iOS 14 operativni sistem, što je otežalo brendovima da oglasima ciljaju određene korisnike.

To dolazi usred novih tvrdnji o neetičkom ponašanju koje je iznijela bivša zaposlenica. Frances Haugen je javnosti objavila interne dokumente u kojima se navodi da je Facebook stavio profit ispred sigurnosti korisnika.

Više medijskih izvještaja tvrdi da dokumenti pokazuju da Facebook nije moderirao sadržaj koji je promovirao govor mržnje i seksualnu trgovinu izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerburg rekao investitorima: “Ono što vidimo je koordiniran poduhvat da se selektivno koristi dokumente koji su procurili kako bi prikazali lažnu sliku naše kompanije”.

U 12 mjeseci do 30. septembra, kompanija društvenih medija kaže da je njihova mjesečna baza korisnika porasla šest posto.

Facebook je rekao da će ažuriranje privatnosti utjecati na njegovo digitalno poslovanje u posljednjem tromjesečju godine, ali da očekuje da će se s vremenom prilagoditi promjenama.

Kompanija kaže da će ove godine potrošiti oko 10 milijardi dolara na svoj metaverzum – poznat kao Facebook Reality Labs – koji ima zadatak kreirati hardver, softver i sadržaj proširene i virtualne stvarnosti.

Najveća svjetska mreža društvenih medija pod lupom je globalnih zakonodavaca i regulatora, uključujući i Federalnu trgovinsku komisiju, koja je podnijela tužbu protiv monopola zbog navoda o nekonkurentnoj praksi.

Dokumenti uzbunjivačice, koji su prvobitno objavio Wall Street Journal, samo su pojačali taj pritisak.

Oni uključuju interna istraživanja o učincima Instagrama na mentalno zdravlje tinejdžera; izazivaju li Facebookove platforme podjelu; te kako se gigant društvenih medija odnosio prema neredima na Capitolu 6. januara.

Na saslušanju u ponedjeljak, Haugen je rekla britanskim zastupnicima da Facebook “neupitno pogoršava mržnju”.

Rekla je da timovi za sigurnost Facebooka nemaju dovoljno resursa i da “Facebook nije voljan prihvatiti da se čak i mali dio profita žrtvuje za sigurnosti”.

Unatoč optužbama, dionice Facebooka porasle su za 1,3 posto u trgovanju do ovog ponedjeljka, a dionice kompanije ove godine porasle za oko 20 posto.

Izvor: BBC

About The Author