Vlasti Turske trebaju se suzdržati od daljnjeg ograničavanja aktivnosti NVO

Komesarka Vijeća Evrope uputila pismo ministru unutrašnjih poslova i ministru pravosuđa Turske

Vlasti Turske trebaju se suzdržati od daljnjeg ograničavanja aktivnosti NVO
Foto: CoE.int

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović pozvala je vlasti Turske da se suzdrže od daljnje provedbe Zakona o sprječavanju finansiranja širenja oružja za masovno uništenje, dok čekaju pregled Venecijanske komisije koji se očekuje u junu, ističući da neki aspekti zakona prijete samom postojanju nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Činjenica da je ovaj zakon, koji je stupio na snagu 31. decembra 2020. godine, projurio kroz parlament bez ikakvog učešća nevladinih organizacija za ljudska prava i predstavlja dugotrajni problem nedostatka savjetovanja s tim organizacijama na sistemskoj i institucionalnoj osnovi, kazala je.

Upozorila je da bi izmjene zakona o udruženjima i prikupljanju pomoći, uvedene ovim zakonom, mogle dodatno ugušiti neslaganje i pooštriti vladinu kontrolu nad aktivnostima prikupljanja sredstava civilnog društva.

– Umjesto da neutralizira negativne učinke hitnih uredbi u vezi s nevladinim organizacijama, kao što sam preporučila u izvještaju o Turskoj, čini se da je vlada angažirana u upravo suprotnom smjeru šireći katalog alata koje bi mogla koristiti za daljnje ciljanje organizacija civilnog društva i ljudskih branitelji prava i njihove zakonite aktivnosti – navela je.

U tom kontekstu, podsjeća da sve mjere koje države poduzimaju u borbi protiv terorizma moraju biti u skladu sa svim obvezama prema međunarodnom pravu, posebno međunarodnom pravu o ljudskim pravima.

U jednom dijelu zakona omogućava se vladi da imenuje povjerenike u odbore nevladinih organizacija i pokreće zaustavljanje njihovih aktivnosti na temelju izvještaja o inspekcijama, a ne na temelju sudske odluke.

Više od 500 organizacija civilnog društva u Turskoj izdalo je zajedničku izjavu protiv zakona u decembru, pozivajući se na rizik koji je stvorio za NVO, a to je da ih se “zatvori jednim potpisom”.

Stranka pravde i razvoja (AKP), vladajuća stranka u Turskoj, izvršila je akcije na organizacije civilnog društva, posebno nakon neuspjelog državnog udara u julu 2016. godine. Vlasti su zatvorile stotine udruženja i fondacija pod izgovorom da imaju veze s terorizmom.

Izvor: AhvalNews

About The Author