Švedska blokira izručenje novinara kojeg traži Erdogan

Novinar smatra da će Erdoganov režim proizvesti neke druge metode protiv njega u Švedskoj i otežati mu život

Švedska blokira izručenje novinara kojeg traži Erdogan

Švedski Vrhovni sud blokirao je izručenje prognanog turskog novinara Bulenta Kenesa, što je bio ključni zahtjev Ankare da ratificira članstvo Švedske u NATO-u.

Postojalo je “nekoliko prepreka” za vraćanje bivšeg glavnog urednika dnevnika Zaman, kojeg Turska optužuje da je umiješan u pokušaj svrgavanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 2016. godine, rekao je sud.

Neke od optužbi protiv Kenesa nisu zločini u Švedskoj, što je uz političku prirodu slučaja i njegov izbjeglički status onemogućilo izručenje, dodao je sud.

– Također postoji rizik od progona na temelju političkih uvjerenja ove osobe. Izručenje se stoga ne može dogoditi – rekao je sudac Petter Asp. Kao rezultat toga, vlada nije u mogućnosti odobriti zahtjev za izručenje.

Kenes je jedina osoba koju je Erdogan identificirao po imenu među desecima ljudi koje Ankara želi izručiti u zamjenu za odobravanje članstva Švedske u NATO-u.

Nakon desetljeća – ili u slučaju Švedske stoljeća – držanja izvan vojnog saveza, dvije su zemlje donijele historijsku odluku da podnesu zahtjev za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Osim Mađarske, koja bi početkom 2023. godine trebala ratificirati članstvo Švedske i Finske, Turska je jedina zemlja koja prijeti da će spriječiti dvije zemlje da uđu u NATO.

Turska, koja je posebno optužila Švedsku za pružanje sigurnog utočišta za zabranjene kurdske grupe koje smatra “teroristima”, suzdržala se od ratifikacije njihovih prijava za članstvo u NATO-u unatoč postizanju sporazuma sa Švedskom i Finskom u junu.

Stockholm je više puta naglasio da je pravosuđe te zemlje nezavisno i da ima posljednju riječ u izručenjima. Kenes, koji sada radi za Stockholmski centar za slobodu, udruženje koje su osnovali drugi turski disidenti u egzilu, izjavio je za AFP da je sretan zbog te odluke, naglašavajući da je optužbe protiv njega “izmislio Erdoganov režim. “

– Siguran sam da će Erdoganov režim proizvesti neke druge metode protiv mene ovdje u Švedskoj i otežati mi život koliko god može – dodao je.

Kenes je izrazio uvjerenje da ga je Erdogan posebno izdvojio imenom i prezimenom jer ga poznaje desetljećima zbog njegove duge novinarske karijere i jer je to bilo prvo ime koje je Erdoganu palo na um.

Izvor: AFP

About The Author