MIJATOVIĆ: NOVINARI SE SVE VIŠE ZASTRAŠUJU

“Situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu zapadnog Balkana se ubrzano pogoršava. Borimo se protiv istih stvari protiv kojih smo se borili pre 20 godina”, navodi se u pismu Dunje Mijatović Skupštini NUNS-a koja se održava u beogradskom Medija centru. Prema njenim riječima, postoji mnogo pitanja o kojima stalno govori: od prijetnji i napada, nekažnjavanja, […]

MIJATOVIĆ: NOVINARI SE SVE VIŠE ZASTRAŠUJU

Situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu zapadnog Balkana se ubrzano pogoršava. Borimo se protiv istih stvari protiv kojih smo se borili pre 20 godina”, navodi se u pismu Dunje Mijatović Skupštini NUNS-a koja se održava u beogradskom Medija centru.

Prema njenim riječima, postoji mnogo pitanja o kojima stalno govori: od prijetnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i regulatornih tela do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja.

Ono što vidimo je da postoji sve više zastrašivanja novinara. Postoje pokušaji da se zaustave kritički glasovi, provokativni glasovi, glasovi koji otkrivaju kriminal, korupciju. Pored toga postoji nedostatak solidarnosti. Mnogi novinari bi mogli da učine puno više da zaštite dostojanstvo svoje profesije”, poručila je Dunja Mijatović.

Ona je navela da se “ovih dana sa problemima i političkim pritiscima suočavaju javni servisi u Srbiji”.

Novinarska udruženja i građani su digli svoj glas, izašli na ulice i brane svoje pravo na slobodu informisanja i postojanja nezavisnih javnih servisa”, navodi se u pismu.

Dunja Mijatović je dodala da se novinarstvo nalazi na prekretnici u čitavom svijetu i da je veoma važno ne posustati.

Više na cenzolovka.rs

About The Author