Cameron: Izvještaj BBC-a o raciji u bolnici Naser “veoma uznemirujući”

Pozvao je Izraelce da odgovore na optužbe

Cameron: Izvještaj BBC-a o raciji u bolnici Naser “veoma uznemirujući”
Foto: DePauw University

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron je rekao da je izvještaj BBC-a o premlaćivanju i ponižavanju palestinskog medicinskog osoblja u Gazi od izraelskih trupa “veoma uznemirujući” te pozvao Izraelce na odgovore.

Troje medicinskih radnika izjavilo je za BBC da su ih ponižavali, tukli, polili hladnom vodom i prisiljavali da satima kleče. Rekli su da su bili danima u pritvoru, dok Izrael tvrdi da je “svako zlostavljanje zatvorenika strogo zabranjeno”.

– Ovo su vrlo uznemirujuće slike i izjave koje su izašle iz ove bolnice i moramo doći do informacija šta se tačno dogodilo i potrebni su nam odgovori od Izraelaca o tome – dodao je Cameron.

Ministra vanjskih poslova ispitivao laburist Kolins Hajberija o izvještaju BBC-ja tokom rasprave o sukobu između Izraela i Gaze u gornjem domu britanskog parlamenta.

Ranije tokom dana, zamjenik Camerona u Donjem domu parlamenta Andrew Mitchell pozvao je na istragu i “detaljno objašnjenje” odgovarajući na pitanja zastupnika.

Upitan o izvještaju BBC-ja, Mitchell je rekao: “Potrebna je potpuna i temeljita istraga i odgovornost za ono što je danas izvijestio BBC… Ministarstvo vrši pritisak na punu transparentnost i odgovornost u tom pitanju”.

BBC je nekoliko sedmica istraživao priču o bolnici, razgovarajući s ljekarima, medicinskim sestrama, farmaceutima i raseljenim ljudima koji kampuju u dvorištu.

Izvor: BBC

About The Author