DODIK GOSTOVAO U ĆIRILICI, RTRS O TOME NAPRAVILA IZVJEŠTAJ… :)

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.
BNTV
Izvještaj novinarke Tijane Simović koja je javnost upoznala o novom neplanskom i bahatom trošenju javnog novca od strane aktuelne vlasti RS-a. Riječ je o više miliona vrijednoj zgradi u Istočnom Sarajevu za smještaj predstavnika RS-a koji obavljaju funkcije u institucijama BiH. Novinarka prenosi i nezadovoljstvo opozicije zbog ovakvog trošenja novca poreskih obveznika, ali i pravi dobro poređenje s neljudskim uvjetima gradske bolnice Kasindo.

Minus nedjelje

RTRS
Izvještaj o gostovanju predsjednika RS-a u  emisiji srpske TV Happy pokazao je svu tendencioznost s kojom se RTRS odnosi prema opoziciji. TV emisija traje sat vremena, no birani su samo oni dijelovi u kojima Milorad Dodik s podsmijehom i nipodaštavanjem govori o lideru NDP-a Draganu Čaviću, otkrivajući “velike tajne” o položaju koji mu je nudio. A predsjednika PDP-a naziva “onaj Borenović, kome sam nudio mjesto u Vladi RS”.
BNTV
Izdvajamo Dnevnik 2 emitovan 28. maja. Sastanak lidera procesa Brdo-Brijuni u Sarajevu ostao je u sjeni istupa predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Šta se na forumu dešavalo, koje su poruke poslane, to gledaoci nisu saznali.

No zato su u istom dnevniku imali mogućnost da budu opširno informisani o regionalnom molitvenom doručku održanom u Beogradu. I da čuju, po ko zna koji put, isprane od upotrebe izjave predstavnika RS-a o saradnji u regionu.

A valjda se smatralo da “šlag slijedi na kraju”. Pa je tako emitovan i višeminutni govor lidera SNS-a Aleksandra Vučića, s izborne skupštine te stranke koja ga je ponovo izabrala za predsjednika.

DODIK GOSTOVAO U ĆIRILICI, RTRS O TOME NAPRAVILA IZVJEŠTAJ… :)

RTRS: Istina boli

23. – 29. maj 2016.

RTRS IZGUBIO KOMPAS: “Sloboda medija je evropska vrijednost”, poručio je predstavnicima Srpske demokratske stranke novinar RTRS-a Gvozden Šarac u Dnevniku 2, emitovanom 25. maja. Dio je to izvještaja najavljenog porukom “SDS izgubio kompas”, u kojem se novinar bavio zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kojim se nalaže da OBA istraži navode emitovane u dnevnicima RTRS-a o tome kako ministar sigurnosti BiH radi sa stranim obavještajnim službama u organizovanju protesta opozicije 14. maja u Banjoj Luci.

“Usvojeni zaključak zadire u uređivačku politiku”, “uvodi se nova praksa da navode u medijima utvrđuju obavještajne službe”, poručivali su novinari RTRS-a. Navedeni zaključak osudili su predstavnici SNSD-a, kao i “podobni” analitičari RTRS-a, isti oni kojima je ta medijska kuća, u danima koji su prethodili protestu opozicije, davala prostor da kreiraju atmosferu straha od nemira na banjalučkim ulicama.

KO PODIŽE TENZIJE? Istom temom bavili su se i u Dnevniku 26. maja. Ljubica Kovačev navodi da “RTRS ukazuje na pritiske na uređivačku politiku”. Ističe da su iste osudili i OHR, Ambasada SAD-a u BiH te ured EU, no iz sadržaja onoga što je vezano za te osude gledaocima prezentirano, vidi se jedino da isti govore o obavezi medija da profesionalno izvještavaju.

No, RTRS i uređivački kolegij informativnog programa u svoj profesionalizam i objektivnost ni na trenutak ne sumnjaju. Tvrde da ih smeta što ih je SDS optužio da svojim izvještavanjem doprinose podizanju političkih tenzija u RS-u.

Ali, ono što se iščitava iz svega je da istina boli. Jer više od godinu i po dana, koliko traje projekt ovog monitoringa, iz nedjelje u nedjelju upozoravali smo da je svojim izvještavanjem RTRS prekršio sve profesionalne standarde. Da je sišao i ispod crte za koju smo bili uvjereni da neće biti kadar. Da je raspirivao etničku netrpeljivost. Da se pretvorio u glasnogovornika vlasti. A o svemu tome opozicija je konačno progovorila. I postavila pitanje odgovornosti javnog servisa.

KO JE REKAO BOŠNJAK? Bošnjaci, kao konstitutivni narod i BiH i njenog entiteta RS, za RTRS više nisu Bošnjaci, već muslimani. Taj naziv za bošnjački narod uveo je novinar Vladimir Bekić, koji se bavio istupima poglavara IZ BiH Huseina Kavazovića tokom boravka u Švicarskoj u kojem je pozvao Bošnjake da glasaju na lokalnim izborima u Srebrenici.

KO JE REKAO ĆIRILICA? Pomisao da je termin muslimani, umjesto Bošnjaci, upotrijebljen u kontekstu obraćanja vjerskog poglavara, pokazala se neutemeljena.

Isti termin korišten je i u Dnevniku 24. maja u opširnom izvještaju o gostovanju predsjednika RS-a u TV emisiji Ćirilica. Tako novinarka u dijelu u kojem prepričava izjave Milorada Dodika navodi da će “popis stanovništva pokazati da u RS-u ima 160 hiljada muslimana više”.

Ocjena: 1

 

BNTV: Upozorili Kolindu!

23. – 29. maj 2016.

PREPRIČAVANJE PITANJA: Kada novinari prestanu biti novinari i sebi daju za pravo da “upozoravaju” političare, onda je to kraj profesionalnog izvještavanja. Novinarka Slađana Jašarević upravo je to učinila počinjući svoj izvještaj prepričavanjem pitanja predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović. “Mi smo upozorili Kolindu Grabar Kitarović da narastajući nacionalizam u Hrvatskoj otežava položaj ionako malo Srba”, navodi novinarka.

I ide korak dalje pa dodaje da “iako naše pitanje nije bilo upućeno članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, on je branio izjavu biskupa Franje Komarice koji je Banju Luku uporedio s Bleiburgom”. Iz emitovane izjave Izetbegovića ne vidi se ništa što bi trebalo izazvati negodovanje novinarke. Ili možda ipak ima? Jer on je podsjetio na progone banjalučkih Bošnjaka i Hrvata, nasilno oduzimanje njihove imovine, rušenje vjerskih objekata. Sve ono o čemu mediji u RS-u, pa i BNTV, šute. Izetbegović je spomenuo sve ono o čemu šute i srpski političari. Poput člana bh. Predsjedništva Mladena Ivanića. Koji kaže da je “Izetbegovićeva izjava nevaspitana jer je odgovarao na pitanje koje mu nije bilo postavljeno” (Dnevnik 2, 29. maj).

ŽIVOT OSTAO NA MARGINI POLITIKE: Upravo je ovaj izvještaj najbolje oslikao način na koji, na što smo već upozoravali, mediji u RS-u, pa i BNTV, samo slijede put srpskih političara. Put poricanja zločina koji su počinili pripadnici vojske i policije RS-a tokom minulog rata u BiH.

Na margini politike, od odluke o objavi popisa stanovništva, istupa poglavara Islamske zajednice BiH, pomena srpskim žrtvama iz minulog rata, našli su se i izvještaji o onome što čini život: stotinu dana protesta djece boraca RS-a u banjalučkom parku, šta sadrži pismo namjera BiH prema MMF-u, ali i najave sporne prodaje Rudnika željezne rude Ljubija. U kojima je BNTV podsjetio na period kada je daleko profesionalnije izvještavao.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

I u ovoj nedjelji ističemo gubljenje razlika  između RTRS-a i BNTV-a kada je u pitanju izvještavanje o temama koje su određene “kao srpski nacionalni interesi”. “Istina” skrojena u srpskim političkim krugovima neupitna je. Ko drugčije kaže, “kleveće i laže”.

About The Author