U Potočarima otvorena izložba ‘Opomena’ Nermine Memić

Izložbu, koju čini 13 ilustracija, posvetila svim ubijenim u genocidu, preživjelim i njihovim porodicama

U Potočarima otvorena izložba ‘Opomena’ Nermine Memić
Foto: TNT PORTAL

Izložba “Opomena” mlade arhitektice i umjetnice iz Sarajeva Nermine Memić otvorena je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na izložbi je predstavljeno 13 ilustracija koje je umjetnica uradila u protekloj godini. Svakog 11. u mjesecu, tokom cijele godine, objavljivala je ilustracije.

Opominjati, sjećati se i ne zaboraviti – poruka je ove mlade umjetnice. Memić svojim ilustracijama podsjeća na strahote genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

“Opomena” je naziv izložbe za ilustracije koje je uradila s ciljem podsjećanja na strahote i ubijene u genocidu u Srebrenici kao i na neprolaznu bol preživjelih.

Talent za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu koji je završila 2017. godine.

– Odavno sam željela da uradim nešto o temi genocida i da doprinesem tome da se nikada ne zaboravi. Vidjela sam radove ilustratora Admira Delića koji su me podstakli da i ja uradim nešto slično. Tako sam prošle godine, tačnije od 11. augusta počela da radim ilustracije koje će biti predstavljene u Memorijalnom centru – izjavila je Memić.

Izložbu je posvetila svim ubijenim u genocidu, preživjelim i njihovim porodicama.

– Na ovakav način, izložbama, raznim projektima, naučno-istraživačkim radovima, knjigama i slično, moramo se boriti da neistine onih koji negiraju genocid i učesnika u genocidu ne prodiru dublje – pojasnila je Memić.

Izložbenim ilustracijama: “Genocid”, “Juli 1995”, “Generacije”, “i Progon”, “Islam”, “Strganje-Dimije” podsjeća na period od 11. jula 1995. do 22. jula 1995. godine u Srebrenici, Potočarima i svim mjestima srebreničke enklave kao i mjestima izvan nje, na putevima koji su trebali voditi slobodi. Ilustracijama naziva “8372…”, “Iščekivanje”, “Dova”, “DNK ’95”, “Srebrenica ’95”, “Blizina” predočava vrijeme poslije genocida…

Za ilustraciju pod nazivom “Dova” uradila je dva rada.

Radovi iz ciklusa ilustracija “Opomena” su doprinos sjećanju na genocid u Srebrenici i predstavljaju skromno djelo s ciljem nezaboravljanja genocida.

Izvor: federalna.ba

About The Author