RSF: Dodijeljene nagrade za slobodu medija 2018

Reporteri bez granica (RSF) po prvi put u Londonu nagradili su četvero novinara zbog njihovih istraživanja o “cyber-zlostavljačima, organiziranom kriminalu ili autoritarnim državama”. Indijska novinarka Swati Chaturvedi je dobila „Nagradu za hrabrost“ zbog istraživanja online napada na novinare koje su izvodili pripadnici vladajuće Narodne partije Indije. „Primam desetine prijetnji smrću svakog dana i 15 do […]

RSF: Dodijeljene nagrade za slobodu medija 2018

Reporteri bez granica (RSF) po prvi put u Londonu nagradili su četvero novinara zbog njihovih istraživanja o “cyber-zlostavljačima, organiziranom kriminalu ili autoritarnim državama”.

Indijska novinarka Swati Chaturvedi je dobila „Nagradu za hrabrost“ zbog istraživanja online napada na novinare koje su izvodili pripadnici vladajuće Narodne partije Indije.

„Primam desetine prijetnji smrću svakog dana i 15 do 20 prijetnji silovanjem. Nažalost, razvoj političke situacije u svijetu je doveo do toga da se novinarima ponovo prijeti. Tužno je kada se hrabrošću smatra prosto obavljanje svog posla“, rekla je ona.

Iskusna filipinska novinarka Inday Espina-Varona je primila „Nagradu za nezavisnost“. Ona je istraživala maloljetničku prostituciju i nasilje nad ženama u njenoj zemlji.

RSF su pohvalili i njen rad na obrazovanju u medijima. Espina-Varona je poslije mizoginih komentara predsjednika države Rodriga Dutertea pokrenula kampanju zaštite prava žena na društvenim mrežama.

„Nezavisnost je suština građanskog novinarstva. Mlade učim da koriste kritički duh i nadam se da će ih ova nagrada inspirirati“, navela je ona.

„Nagradu za utjcaj“ je dobio malteški novinar Mattthew Karuana Galizija, koji je tokom svog rada za Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva učestvovao u šest velikih istraga, među kojima su i „Panamski papiri“. On je 2017. dobio Pulitzerovu nagradu.

„Ovo smatram priznanjem da se borimo za pravednu stvar“, rekao je on i dodao da želi da „nastavi borbu“ za pravdu za svoju majku Daphne, također istraživačku novinarku koja je ubijena bombom u oktobru prošle godine.

Četvrta nagrada, „Duh RSF“, otišla je novinarki britanskog The Guardiana Carole Cadwalladr koja je otkrila ulogu firme Cambridge analitika u predizbornoj kampanji Donalda Trumpa i referendumskoj kampanji zagovornika Brexita.

Generalni sekretar RSF Kristof Deloar je pohvalio rad nagrađenih novinara i ostalih 12 kandidata koji se „bore protiv snaga koje žele da oslabe nezavisnost novinarstva, bili oni cyber-zlostavljači, organizirani kriminal ili autoritarne države“.

Prema podacima RSF, u 2018. je ubijeno 11 „novinara-građana“ i četiri njihova pomoćnika.

rsf.org

About The Author