NEW YORK DAILY NEWS OTPUSTIO POLOVINU REDAKCIJE

New York Daily News objavio je jučer da otpušta polovinu redakcije, a u sklopu „širih napora“ da taj dnevni list mijenja svoj fokus. NBC javlja da su članovi redakcije o otpuštanju saznali iz maila u kojem se također saopćava da će list ubuduće biti više fokusiran na „breaking news“, posebno u sferi kriminala, društvene pravde […]

NEW YORK DAILY NEWS OTPUSTIO POLOVINU REDAKCIJE

New York Daily News objavio je jučer da otpušta polovinu redakcije, a u sklopu „širih napora“ da taj dnevni list mijenja svoj fokus.

NBC javlja da su članovi redakcije o otpuštanju saznali iz maila u kojem se također saopćava da će list ubuduće biti više fokusiran na „breaking news“, posebno u sferi kriminala, društvene pravde i javne odgovornosti. List će, kako je objavljeno, nastaviti pratiti događaje u New Yorku i – sport. Pretpostavlja se da je otkaz dobilo najmanje 40 novinara i foto-reportera, i dio njih je, prema izvještajima medija, još jučer ispraznio svoje redakcijske stolove.

U sklopu koncepcijskih promjena Jim Rich je smijenjen s mjesta glavnog urednika lista, a na njegovo mjesto došao je Robert York, bivši glavni urednik The Morning Calla, lista koji je pokrivao događaje u zapadnoj Pennsylvaniji i istočnom New Jerseyu.

„Ukoliko mrzite demokraciju i smatrate da lokalna vlast treba djelovati bez kontrole i u mraku, onda je današnji dan dobar za vas“, twitao je jučer smijenjeni glavni urednik New York Daily Newsa.

Medijski konglomerat Tronk kupio je New York Daily News u septembru 2017. godine za jedan dolar, nakon što je list između 2014. i 2016. uknjižio gubitak od oko 90 milijuna dolara.

Osim po izvještavanju koje je iritiralo njujorške gradske vlasti, Daily News, svojevremeno najtiražniji dnevnik u SAD, postao je poznat po svojim naslovnim stranama sa kojih su upućivane oštre kritike na račun Donalda Trumpa.

List je dobitnik 11 Pulitzerovih nagrada, uključujući i onu iz prošle godine kao rezultat suradnje s neprofitnom istraživačkom organizacijom ProPublica o malo poznatoj praksi njujorške policije da vlasnicima stanova i poslovnih prostora zabranjuje njihovo korištenje pod izgovorom da se ti prostori koriste za ilegalne aktivnosti.

cenzolovka.rs

About The Author