TRAŽI SE SLOBODA ZA NOVINARA MOHAMMADA AL-QIQA

Prema podacima dobivenima od njegove obitelji al-Qiq je ovog časa hospitaliziran u Emek Medical Centeru u Afuli zbog mogućeg infarkta, moždanog udara ili zatajenja svih organa budući da je samo na vodi i odbija liječenje. “Mohammed je u kritičnom stanju te IFJ poziva novinarska udruženja i njihove članove širom svijeta da udruže snage s njegovom […]

TRAŽI SE SLOBODA ZA NOVINARA MOHAMMADA AL-QIQA

Prema podacima dobivenima od njegove obitelji al-Qiq je ovog časa hospitaliziran u Emek Medical Centeru u Afuli zbog mogućeg infarkta, moždanog udara ili zatajenja svih organa budući da je samo na vodi i odbija liječenje.

“Mohammed je u kritičnom stanju te IFJ poziva novinarska udruženja i njihove članove širom svijeta da udruže snage s njegovom suprugom Faihaaom da bi se spasio njegov život“, rekao je predsjednik IFJ-a Jim Boumelha.

Sudeći prema zamršenim argumentima visokog suda u posljednja dva tjedna, njegov je odvjetnik najavio da će odbiti premještaj u bolnicu u izraelskom dijelu i tražiti preseljenje u bolnicu u Ramallahu.

Al-Qiq, reporter saudijskog kanal Al Majd, odbija hranu i liječenje od 24.11.2015., tri dana nakon uhićenja. Započeo je štrajk u znak protesta protiv šestomjesečne presude prema kontroverznom izraelskom zakonu koji dopušta neograničen pritvor osoba bez optužnice i suđenja ako ih se smatra sigurnosnim rizikom.

“Izraelski ministar obrane još uvijek može intervenirati i pustiti Mohammeda iz pritvora“, dodao je Boumelha.

IFJ moli sve svoje članice da:

1) odmah napišu pismo premijeru Netanyahuu i traže da se pusti Mohammed

2) pišu svojim vladama i uključe i članove svojih parlamenata tražeći da nagovore izraelska veleposlanstva da svom premijeru uruče zahtjev za oslobađanjem Al-Qiqa

3) sudjeluju u nekoj aktivnosti ili demonstraciji u znak podrške apelu da se spasi njegov život.

hnd.hr

About The Author