BHT1 I FTV: Zašto je vijest šta neko misli o sankcijama Dodiku, a ne i zbog čega su izrečene?

BHT1 i FTV izvijestili su o sankcijama prenoseći reakcije i opisujući politički kontekst. Izostalo je pitanje zašto su izrečene. Nije dovoljno prenijeti američki stav da je to zbog korupcije, urušavanja države i podrivanja regionalne stabilnosti

BHT1 I FTV: Zašto je vijest šta neko misli o sankcijama Dodiku, a ne i zbog čega su izrečene?
Foto: BHRT.ba

BHT1: Dnevnik za bilježenje reakcija

  1. – 10. januar 2022.

SANKCIJE I REAKCIJE: Nove američke sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odjeknule su ne samo u zemlji već i u regionu. Urednica Željana Mehmedika u prvom danu posvećuje vijesti oko deset minuta, a u prvom planu su razlozi zbog kojih je Dodik na tzv. crnoj listi SAD-a (korupcija, podmićivanje i udar na državu). Gledatelji su saznali da su među sankcionisanima i Milan Tegeltija, njegova supruga i Mirsad Kukić, i to svi redom zbog značajnih koruptivnih aktivnosti. Nakon toga slijedi prvi niz reakcija, od sankcionisanog Dodika, preko Mladena Ivanića i Branislava Borenovića, do Christiana Schmidta. Državna televizija je tek prilježno bilježila reakcije, ali se nije sama zapitala koji su razlozi što se uz Dodikovo ime na nekoliko mjesta spominje riječ korupcija ili opaska o „akumuliranju ličnog bogaćenja kroz korupciju“.

REAKCIJE SE NIŽU, ALI NE I AFERE: U drugom danu, po objavi sankcija, BHT1 (Azira Hrustemović) nastavlja prenositi, kako se veli, brojne reakcije. Između ostalog, čujemo da je Aleksandar Vučić veoma zabrinut, i to posebno zbog obrazloženja zbog kojih su izrečene zabrane lideru SNSD-a. BHT1 se pita i kakvi će biti efekti sankcija, a mnogi analitičari sumnjaju u njihovu djelotvornost i smatraju da će one dovesti tek do homogenizacije Dodikovog biračkog tijela. U nastavku je prilog o takođe sankcionisanom Mirsadu Kukiću, ali tu se već spominju krivične prijave protiv njega i afere o kojima su mediji ranije pisali, dok se sankcije Dodiku razmatraju samo kroz reakcije i preispitivanje njihove učinkovitosti. Državna televizija ne podsjeća ni na jednu od brojnih korupcionaških afera sa kojima se povezuje ime člana Predsjedništva, a isti tretman ima i Milan Tegeltija. Ovdje se valja prisjetiti kako je BHT1 suzdržano ispratio Tegeltijine afere i sve optužbe na njegov račun za trgovinu uticajem, a zbog kojih je on bio prinuđen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika VSTS-a. BHT1 je minimizirao razmjere priče, a kada je konačno pala ostavka, u naslovu je stajalo da je to zbog „pritiska javnosti i nesigurnosti u Sarajevu“. Bili su to razlozi koje je smislio sam Tegeltija, sve kako bi opravdao svoju iznuđenu ostavku.

GDJE SU NESTALI PRILOZI? Uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, čije je praznovanje Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, povećao se broj etnički motivisanih incidenata. BHT1 jeste izvještavao o njima, ali nedostajali su prilozi ili reportaže iz mjesta u kojima su mahom žrtve bili Bošnjaci povratnici.

SAGA O VIZI BEZ UDARNE PRIČE: Urednica Blažica Krišto donosi presjek posljednjih dešavanja u sagi oko australijske vize Novaka Đokovića. U opsežnom izvještaju o birokratskim peripetijama, koje se mijenjaju iz minute u minut, a koje sprečavaju prvog reketa svijeta da izađe na teren, izostala je jedna bitna informacija. U medijima se pojavila vijest da je najbolji teniser na svijetu po sopstvenom priznanju hodao po javnim događajima nakon što je saznao da je zaražen, te je to odmah postala udarna priča koja je poljuljala Đokovićev kredibilitet. No, to nije bila udarna vijest i na BHT1.

OCJENA: 2

FTV: Neočekivano blago o sankcijama

  1. – 10. januar 2022.

SANKCIJE I REAKCIJE 2: Federalna je vrlo slično kao i BHT1 ispratila sankcije SAD-a Miloradu Dodiku i ostalima. Minutaža je bila nešto izdašnija, ali glavna okosnica priče je sama vijest o sankcijama te glavnim razlozima izricanja, i onda slijede brojne reakcije domaćih političara, diplomata i analitičara. Urednica Maida Muhović uključila je dopisnika Glasa Amerike Dinu Jahića koji je znalački i sažeto objasnio šta znače sankcije, kako se uvode i sprovode. Uslijedio je i prilog o Mirsadu Kukiću i podsjećanje na optužbe i presude za korupciju protiv bivšeg direktora rudnika u Banovićima. No, izostalo je podsjećanje na sve optužbe i napočinstva što se pripisuju Dodiku i Tegeltiji.

RECIKLIRANA PRIČA O NARUŠENIM ODNOSIMA SA SUSJEDIMA: Urednica Merima Adembegović bavila se prošle sedmice odnosima BiH sa prvim susjedima, Hrvatskom i Srbijom. U prilogu se kaže da su mnogi ovdašnji političari „odlazili po pamet“ u Beograd i Zagreb, zatim se daju izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je minorizovao genocid u Srebrenici i više puta vrijeđao BiH tokom prošle godine. Navodi se da su drugi pokušali smanjiti štetni uticaj Milanovića, pa se tu uzgredno spominje hrvatski premijer Andrej Plenković, ali se njegova uloga ne objašnjava opširnije. Istraživanje FTV-a nije bilo naročito kreativno u proučavanju odnosa u regionu, niti je ponuđena nova perspektiva odnosa naše zemlje sa susjedima. Više je to ličilo na reciklažu već dobro poznatih stavova i izjava, bez da se daje novi ugao gledanja.

REPORTAŽA IZ JANJE: Za razliku od BHT1 koji je propustio donijeti posvećeniji prilog o etnički motivisanim incidentima u Republici Srpskoj, FTV (Ivana Đurđević-Bajić) donosi odličnu reportažu iz Janje. Mještani, povratnici, predstavnici lokalnih vlasti i vjerske vođe ujedinjeni su u naporima da održe mir i suživot u mjestu koje se, kako tvrde, može pohvaliti jer tu svi narodi žive jedni s drugima. Ne jedni pored drugih. Kažu i da neće dopustiti da nekoliko primitivnih pojedinaca koji vrijeđaju komšije Bošnjake naruši njihovu zajednicu, i zahtijevaju oštru reakciju pravosudnih organa. U danima kada se najviši politički funkcioneri takmiče ko će dati zapaljiviju izjavu, bilo je itekako ugodno slušati mještane jednog malog mjesta iz provincije kako se opiru duhu nesnošljivosti koji dolazi iz centara političke moći.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Selvedin Avdić, urednik Žurnala, zapitao se zašto mediji žude da prenose reakciju Milorada Dodika, a ne i da izvještavaju o njegovoj korupciji u priči o američkim sankcijama. Avdić kaže da je to isto kao kada biste trčali da pitate lopova kako se osjeća. Žurnal je jedan od medija koji su pisali o brojnim Dodikovim aferama, pa je bilo dovoljno da javne televizije pretraže samo njihov sajt i pronađu priče koje su morale biti dnevničko štivo proteklih dana. Umjesto toga, BHT1 i FTV izvijestili su o sankcijama Dodiku prenoseći u prvom redu reakcije (ne samo njegove) i opisujući politički kontekst. Šta to sada znači? Kakve će biti posljedice? Da li će to imati efekta? Šta imaju reći politički protivnici, a šta analitičari? Izostalo je i pitanje – zašto su sankcije izrečene? Nije bilo dovoljno prenijeti stav američke administracije da je to zbog korupcije, urušavanja države i podrivanja regionalne stabilnosti. U našoj javnosti odavno (mnogo prije američkih sankcija) postoje priče i napisi koji potkrepljuju sumnju na visoku i političku korupciju, a javne televizije su bile dužne uvrstiti i taj segment. Sankcije Washingtona nisu pale s neba, niti su iznenađenje za poznavaoce prilika.

Plus sedmice

BHT1

Prilog Alema Dedića o aktivistima iz Krajine koji nastoje podići svijest o saobraćajnoj kulturi. Koristan prilog koji nas sve uči da su vozači najbitnija karika u saobraćaju.

FTV

Reportaža iz Janje, jer su gledatelji vidjeli kako se živi u povratničkom mjestu i kako dobronamjerni ljudi nastoje održati mir i suživot.

 

Minus sedmice

BHT1

Američke sankcije Miloradu Dodiku morale su biti ispraćene podsjećanjem na njegove afere i na brojne medijske navode o korupciji prvog čovjeka SNSD-a i njegovih najbližih saradnika.

FTV

Sankcije Dodiku i ostalima ispraćene su uglavnom kroz donošenje (političkih) reakcija.

About The Author