Vrhovni sud Finske poništio osuđujuću presudu novinarki Johanni Vehkoo

Pozdravljena važna sudska presudu za slobodu izražavanja u Finskoj i Evropi

Vrhovni sud Finske poništio osuđujuću presudu novinarki Johanni Vehkoo

Finski Vrhovni sud odlučio je osloboditi novinarku Johannu Vehkoo optužbi za klevetu koju je podigao bivši političar iz Oulua – Junes Lokka. Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici u Finskoj Suomen Journalistiliitto i pozdravila ohrabrujuću odluku o slobodi izražavanja.

U aprilu 2019. godine Johanna Vehkoo proglašena je krivom od Okružnog suda u Ouluu za klevetu protiv bivšeg lokalnog gradskog savjetnika Junesa Lokke nakon što ga je nazvala “rasistom” i “nacističkim klaunom” u privatnoj objavi na Facebooku koju je objavila 2016. godini.

Naloženo joj je tada da isplati Lokki 200 eura na ime štete za nanesenu duševnu bol koju je proživio, kao i sudske troškove koji su iznosili iznosio 6.000 eura.

Junes Lokka bio je poznat po svojim antiimigracijskim i islamofobičnim izjavama, zbog čega je više puta osuđivan. Prošle je godine podnio tužbu za klevetu protiv još jednog finskog novinara koji je na Twitteru reagirao na prvobitnu presudu u slučaju Vehkoo.

Johanna Vehkoo suosnivačica je finske stranice za istraživačko novinarstvo Longplay. Dobila je nagradu za slobodu govora od finskog ogranka međunarodne novinarske organizacije PEN 2019. godine.

Vehkoo je ranije rekla da smatra da je Lokkina krivična prijava oblik uznemiravanja protiv nje zbog njenog novinarskog rada.

Vrhovni sud je svojom odlukom ukinuo presudu Žalbenog suda, odbacio optužbu za klevetu i oslobodio Vehkoo kazne, odgovornosti za štetu i obveze nadoknade Lokinih sudskih troškova.

Presudio je da objava na društvenim mrežama nije bila usmjerena na tu osobu, već je bila kritika Lokkinog ponašanja u kontekstu javnih aktivnosti, odnosno politike, te se stoga ticala pitanja od javnog interesa.

Predsjednica Sindikata novinara Finske Hanne Aho, rekla je da će odluka natjerati policiju, tužitelje i niže sudove da bolje identificiraju tvrdnje o uznemiravanju.

– Johanna Vehkoo učinila je veliku uslugu finskom novinaru i društvu u cjelini. Pravosudni sistem mora naučiti prepoznati kada se koristi kao sredstvo pritiska ili maltretiranja – dodala je.

Aho je također istaknula nesrazmjerne finansijske i moralne troškove koje je novinarka platila nakon pet godina sudskog postupka, dodajući da se ovo nikada više ne bi smjelo ponoviti.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izrazio je zadovoljstvo pozitivnim ishodom ovog slučaja, dodajući da se Johannina hrabrost isplatila.

Izvor: EFJ

About The Author