Milanovićevo ime danas je u Hrvatskoj sinonim za šovinizam

Destrukcija je ključna riječ Milanovićeva dvogodišnjeg predsjedničkog mandata. Bez obzira je li riječ o položaju Hrvata i građana drugih nacionalnosti u Republici Hrvatskoj, ili u BiH

Milanovićevo ime danas je u Hrvatskoj sinonim za šovinizam
Predsjednik Zoran Milanovic

 

Kad je Zoran Milanović prije dvije godine izabran za predsjednika Republike Hrvatske mnogi su posve pogrešno smatrali kako će on biti zdrava protuteža bahatoj vladavini HDZ-a i Andreja Plenkovića, odnosno da će biti snažan zagovornik jačanja demokracije kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama regije.

U jako kratkom vremenu, od dečka koji obećava, Milanović se prometnuo u tipa od kojeg se može sve i svašta očekivati, pa i relativiziranje ratnih zločina.

Milanovićevo je ime u Hrvatskoj danas sinonim za šovinizam, verbalnu agresivnost, samodopadnost i politički egoizam; na međunarodnoj sceni posve je nebitan, a u susjedstvu je zaigrao ulogu Tuđmana nakon Tuđmana, pogotovo kad je riječ o Bosni i Hercegovini.

Istina jest da je HDZ-u RH oduzeo monopol kad je riječ o „brizi“ za Hrvate u BiH – što je malo tko smatrao mogućim – ali to se oduzimanje monopola svelo na verbalne obračune s Bošnjacima, vodećim bošnjačkim političarima i svima koji smatraju da BiH iz nacionalno podijeljene nefunkcionalne države, konačno treba prerasti u građansku državu, u kojoj će pripadnici sva tri konstitutivna i svih drugih naroda uživati jednaka prava.

Milanovićeva briga za Hrvate u BiH svedena je na brigu o interesima HDZ-a BiH. On se snažno opire ideji građanske Bosne i Hercegovine, uglavnom zvuči kao da mu istupe o BiH na uho šapuće sam duh Mate Bobana, dok šuruje sa srpskom nacionalističkom vlašću u Republici Srpskoj, koja je to područje uredno etnički očistila od Hrvata. Ni u jednom trenutku Milanović ne problematizira položaj, ili bolje rečeno nestanak Hrvata iz Republike Srpske, ali je zato spreman svim verbalnim oružjima tući po Bošnjacima, koji s Hrvatima dijele sudbinu u Federaciji BiH.

Politika aktualnog hrvatskog predsjednika prema BiH zapravo je politika „Herceg-Bosne“ i neispunjene želje hercegovačkih hrvatskih nacionalista da pod svaku cijenu Hercegovinu prvo osamostale ne bi li je u nekoj budućoj podjeli karata spojile s maticom. To što je upravo takva politika rezultirala gubitkom brojnih teritorija koji su nastanjivali Hrvati i poratnim masovnim iseljavanjem Hrvata iz cijele BiH, a pogotovo Hercegovine, hrvatskog predsjednika uopće ne zanima. Neko je vrijeme demografski uništena Hrvatska imala koristi od prelijevanja sunarodnjaka iz BiH, međutim, danas u Hrvatskoj više ne žele živjeti ni Hrvati iz Hrvatske, a kamoli iz BiH.

Istina jest da su Hrvati s pravom nezadovoljni položajem u BiH; ne treba zatvarati ni oči ni uši pred činjenicom da su i istaknuti bošnjački političari nacionalisti i da bi htjeli nadmoćno vladati Bosnom i Hercegovinom, ali tamošnja hrvatska zajednica je ta koja bi trebala rješavati svoje probleme u BiH – imaju dovoljno i kapitala i ljudi da znatno promijene položaj Hrvata u BiH. Međutim, očito nemaju ni volje ni znanja.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Političari iz Hrvatske, Srbije i, primjerice, Turske trebali bi se hitno odmaknuti od Bosne i Hercegovine i prestati se baviti unutarnjom politikom te države jer su dokazano neuspješni i ništa dobroga ni toj državi ni tamošnjim narodima ne donose. Zar trideset godina promašenih politika Zagreba, Beograda i Ankare nije bilo dovoljno?

Gledano iz zagrebačke perspektive, suludo je da se Milanović uopće bavi unutarnjim odnosima u BiH, a šokantno je da je doveo u pitanje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, odnosno da pokušava kategorizirati stupnjeve genocida i omalovažavati žrtve rata.

Kad je time razbjesnio vlastite lijevo-liberalne birače u RH i bošnjačku zajednicu u Hrvatskoj i BiH, kukavički je pred Božić odustao od puta u Novu Bilu i Bosnu Srebrnu pod opravdanjem da će mu život biti ugrožen dok se bude kretao područjima nastanjenima Bošnjacima. Malo je reći da je takvo ponašanje za jednog hrvatskog predsjednika nedopustivo i sramotno.

Premda je obećao kako će se baviti budućnošću, Zoran Milanović nam o njoj u dvije godine nije imao što reći, ali se zato do grla uvaljao u blato naše gore prošlosti. A prije nepune dvije godine, u inauguracijskom govoru obećao je kako će se u vanjskoj politici „fokusirati na one točke na kojima se mogu graditi suradnja i prosperitet“ te da „nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja“.

Milanović koji je pisao i izgovarao taj inauguracijski govor nema više nikakve veze s Milanovićem kakvog gledamo već dvije godine na poziciji hrvatskog predsjednika i koji, umjesto da se fokusira na točke na kojima se mogu graditi suradnja i prosperitet, ostaje destruktivno fokusiran na točke na kojima su suradnja i prosperitet nemogući.

Destrukcija je, nažalost, ključna riječ Milanovićeva dvogodišnjeg predsjedničkog mandata. Bez obzira je li riječ o položaju Hrvata i građana drugih nacionalnosti u Republici Hrvatskoj, ili u BiH.

 

Izvor: https://inforadar.ba/pogled-iz-zagreba-kako-je-milanovic-ozivio-duh-bobanove-herceg-bosne/

About The Author