Inicijativa novinara iz četiri države, izgradnja jakih i profesionalnih lokalnih medija

Istinite informacije temelj su sprječavanja svih sukoba i izgradnje povjerenja među društvima koja su u nedavnoj prošlosti bila povezana

Inicijativa novinara iz četiri države, izgradnja jakih i profesionalnih lokalnih medija

Lokalni mediji za bolje društvo je projekt koji će zajednički provoditi četiri novinarske organizacije u četiri države  – u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu saradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija.

Predviđene su zajedničke aktivnosti Sindikata novinara Hrvatske, Društva novinara Slovenije, Udruženja BH novinari i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, uz podršku Britanske ambasade u Hrvatskoj, s fokusom na izgradnju povjerenja, saradnje i jačanja nezavisnosti i slobode lokalnih medija kao osnovnog izvora informacija za građane u lokalnim zajednicama.

Istinite informacije temelj su sprječavanja svih sukoba i izgradnje povjerenja među društvima koja su u nedavnoj prošlosti bila povezana, ali i razdvojena, brutalnim ratnim sukobima.

U okviru aktivnosti pokrenuta je Facebook grupa Lokalni mediji za bolje društvo u kojoj će se razmjenjivati iskustva i komunicirati s kolegama iz lokalnih medija te razvijati kontinuirana dugoročna saradnja novinara lokalnih medija i krovnih organizacija u budućnosti.

Platforma će također služiti kao mjesto na kojem će novinari lokalnih medija moći dobiti pravovremene profesionalne savjete ili pomoć i razvijati zajedničke projekte.

Planirano je formirati zajednički tim istraživača iz četiri zemlje koji će prikupiti podatke i napraviti analizu sadržaja najmanje pet lokalnih medija u svakoj od zemalja partnera o temi doprinosa medija izgradnji mira, demokratije i otvorenog društva  koje poštuje ljudska prava, različitosti i prekograničnu saradnju.

Uz analizu medijskog sadržaja, planiran je i dubinski intervju s pet urednika lokalnih medija iz svake od ovih zemalja, s naglaskom na propitivanje uredničkih koncepata i programskih odluka u skladu s profesionalnim novinarskim standardima i vrijednostima.

Rezultati analize, najvažnije preporuke s konsultacija s britanskim stručnjakom, kao i preporuke za medijske aktere i profesionalne novinarske organizacije bit će predstavljene u posebnoj online publikaciji na četiri domaća jezika i engleskom jeziku.

Publikacija će biti službeno promovirana na završnoj regionalnoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj će učestvovati novinari/urednici, medijski stručnjaci, aktivisti civilnog društva, lokalne vlasti i međunarodni akteri u području slobode medija.

Zajednički cilj partnera u projektu je ojačati lokalne medije s naglaskom na mir, sigurnost i dobro upravljanje u lokalnim zajednicama, te doprinijeti izgradnji povjerenja i saradnje kao temeljnih vrijednosti i mehanizme za rješavanje posljedica prethodnih sukoba u regiji.

Cilj je i poboljšanje održivosti i konkurentnosti lokalnih medija, poticanje prekogranične saradnje među krovnim novinarskim organizacijama u četiri zemlje, redovna komunikacija i razmjena iskustava i savjeta putem zajedničke Facebook grupe Lokalni mediji za bolje društvo.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author