Prošlo je 13 godina od neriješenog ubistva ruske novinarke Anne Politkovskayeve

Nije se bojala govoriti i pisati o zločinima ruskog predsjednika, a ubijena je na njegov 54. rođendan

Prošlo je 13 godina od neriješenog ubistva ruske novinarke Anne Politkovskayeve
Foto: EuromaidanPress

Prije 13 godina, 7. oktobra, ubijena je cijenjena ruska novinarka i aktivistica za ljudska prava Anna Politkovskaya, otvorena kritičarka Putinove vlade i propagande. Ona se nije bojala govoriti i pisati o zločinima ruskog predsjednika, a ubijena je na njegov 54. rođendan.

Međunarodni dopisnici često navode tešku ulogu koju objektivnost igra dok se izvještava o slučajevima povezanim s terorizmom, jer su priroda i geneza medijskog izvještavanja često skloni senzacionalizmu. Ipak, ako se vodi profesionalnošću i integritetom, sloboda medija trebala bi biti jedno od najcjenjenijih prava u svim demokratskim državama.

Tokom jedne od operacija, u Drugom čečenskom ratu, novinarski rad neustrašive ruske novinarke Anne Politkovskaye dao je glas neprijateljima njene zemlje, što ju je zauzvrat učinilo neprijateljem autoritarne vlade na čelu s Vladimirom Putinom.

Novinarka je pokrivala uspon i vladavinu Putina i postala je žestoka kritičarka njegovih protuterorističkih metoda protiv čečenskih pobunjenika, koji se često navode kao teroristi. Veći dio novinarske karijere posvetila je izvještavanju o Čečeniji i Putinovom držanju vlasti.

Politkovskaya je u svom časopisu Novaya Gazeta objavila izvještaje o čečenskom ratu između 2002. i 2004. godine o čemu je kasnije pisala u svojoj knjizi „Mali kutak pakla: Depeša iz Čečenije“. Zabilježila je navodnu nezakonitost koju su počinili ruski vojnici koji su željeli “izbrisati” čečenske borce.

Ona je naglasila da je Rusija dala prednost nacionalnoj sigurnosti nad građanskim pravima, a njeno ubistvo ostalo je upamćeno kao tragedija, prepuna tajne, postavljajući pitanja mogu li novinari biti objektivni i može li ih demokratija zaštititi u doba terorizma.

Demokratske vlade moraju podržavati pravo slobodne štampe, ali to nije zaštitilo Anu Politkovskayu. Njena smrt i dalje muči Rusiju, premda se i dalje predstavljaju kao demokratsko društvo u cvjetanju.

Ove godišnjice prisjetila se i komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović koja je na Twitter profilu napisala da je misija Anne Politkovskaye bila razotkrivanje istine.

– Trinaest godina nakon njenog ubistva, još uvijek nam je uskraćena istina o tome ko je to naredio, a nekažnjivost podstiče na daljnje napade. To se mora zaustaviti i Anina hrabrost i naslijeđe se ne smiju  zaboraviti – podvukla je Mijatović.

Anna Politkovskaya ubijena je u liftu vlastite stambene zgrade u Moskvi 7. oktobra 2006. godine na Putinov rođendan. Radi se o još uvijek neriješenom slučaju ubistva, a mnogi vjeruju da su ruske vlasti bile iza toga.

Izvor: Euromaidanpress

About The Author