Upućen poziv da Saudijska Arabija ne bude domaćin Foruma o upravljanju internetom

Više od 70 organizacija navodi da kontinuirano kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji ozbiljno može potkopati sposobnost civilnog društva da učestvuje na godišnjem sastanku

Upućen poziv da Saudijska Arabija ne bude domaćin Foruma o upravljanju internetom

Više od 70 organizacija za digitalna i ljudska prava pozvali su generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa da poništi odluku da Saudijska Arabija bude domaćin godišnjeg Foruma o upravljanju internetom (IGF) 2024. godine jer bi fizički i digitalni sigurnosni rizici ozbiljno ugrozili učešće civilnog društva.

Zajedničko pismo naglašava nedostatak pravde za saudijskog novinara Jamala Khashoggija pet godina nakon njegova ubistva u konzulatu zemlje u Istanbulu, pogoršanje represije pod prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i opsežnu upotrebu špijunskog softvera u Saudijskoj Arabiji za nadzor novinara.

Potpisnice pisma svake godine obavezuju se jačati IGF, ulažući značajno vrijeme i oskudne resurse u njegove nacionalne, regionalne i globalne forume te je učešće civilnog društva na godišnjem sastanku ključno u održavanju modela dijaloga s više učesnika na kojem se temelji Mandat IGF-a.

– U kontekstu kontinuiranog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, domaćin sljedećeg IGF-a u zemlji ozbiljno će potkopati sposobnost civilnog društva da učestvuje na godišnjem sastanku, s obzirom na velike rizike za fizičku i digitalnu sigurnost i sigurnost koje će predstavljati – navedeno je.

Kako tvrde, Vlada Saudijske Arabije ima historiju ušutkavanja i progona aktivista, branitelja ljudskih i ženskih prava i novinara, te kršenja temeljnih prava svojih građana putem cenzure, nadzora, prisilnih nestanaka, izvansudskih ubistava, pritvaranja i mučenja.

– Pet godina nakon brutalnog ubistva Khashoggija od strane saudijske vlade, nastavljaju se napadi bez presedana na slobodu izražavanja, online i offline, a za Jamala tek treba doći pravda – podvukli su.

Ističu da budućnost sigurnog, besplatnog i otvorenog interneta zavisi o punom učešću različitih grupa, uključujući LGBTQ zajednicu i organizacije za prava žena – koje su bile izložene uznemiravanju i progonu u Saudijskoj Arabiji

Također, vlada Saudijske Arabije ima opsežnu evidenciju špijuniranja vlastitih građana, uključujući ilegalni pristup njihovim ličnih podacima i korištenje špijunskog softvera za praćenje i cenzuru novinara, disidenata i branitelja ljudskih prava u zemlji i egzilu.

– Važnost glasova civilnog društva na IGF-u ne može se podcijeniti. Na primjer, vidjeli smo načine na koje je IGF Kyoto pružio ključnu platformu za opsežno savjetovanje civilnog društva o Globalnom digitalnom sporazumu, kao i vodstvo civilnog društva u revolucionarnim razgovorima o enkripciji, privatnosti i zaštiti podataka – naveli su u pismu.

Razumiju da je IGF samo jedan u nizu skupova koji čine temelj digitalnog upravljanja, ali s obzirom da se zatvara građanski prostor širom svijeta, ključno je braniti i ojačati integritet ovog prostora s više učesnika.

Izvor: Access Now

About The Author