U prioritet staviti rasvjetljavanje krivičnih djela napada na novinare

Državni ministar sigurnosti traži promtno djelovanje nadležnih institucija

U prioritet staviti rasvjetljavanje krivičnih djela napada na novinare
Foto: Bportal.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je danas da BiH zapada u društvo koje poprima stanje anarhije, a najočitiji primjer istinitosti te tvrdnje su sve učestaliji napadi i prijetnje novinarima jer su to slučajevi u kojima je neophodno promtno djelovanje nadležnih institucija odnosno pravosudne institucije i tužilaštva.

– Tužilaštvo bi odmah trebalo na noge dići Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), entitetska Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kako bi se odmah provela istraga, ali o tome se niko ne oglašava – kazao je Mektić.

Osvrnuo se na posljednji slučaj kada su u Redakciju online magazina Žurnal, nakon serije tekstova iz Pretisa stigla pošiljka u kojoj se nalazi dio haubičke granate, upitavši šta će biti poslije toga, da li će se eksplozivna naprava dostaviti pred kuću novinara.

– Gdje smo mi onda i u kakvoj državi živimo ako se napadaju novinari. Bez obzira kako mediji o meni izvještavali ne odobravam takve postupke – kazao je Mektić.

Pozvao je tužilaštvo da da prioritet tim slučajevima napada na novinare i ozbiljnim prijetnjama novinarima jer su mediji ključni stub demokratije u jednoj državi.

– Ako ugušite medije i stavite ih u situaciju straha što rade kriminalne grupe onda je potrebno podići na noge i sve policijske i sigurnosne strukture pod hitno uhapsiti, javno etiketirati i najoštrije osudi počinioce takvih djela – zaključio je Mektić.

About The Author