Napad na novinare Radija Slobodna Evropa u Tadžikistanu

Vozilo novinara blokirao je drugi automobil i natjeralo novinare da napuste vozilo nakon čega su ih fizički napali

Napad na novinare Radija Slobodna Evropa u Tadžikistanu

Dva novinara Tadžikistanskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE, Radio Ozodi) napali su nepoznati napadači nakon što su intervjuirali aktivistkinju koju vlasti optužuju za organiziranje protestnog marša u nemirnoj tadžikistanskoj regiji Gorno-Badakšan (GBAO).

Vozilo novinara blokirao je drugi automobil u glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu, a nekoliko muškaraca u civilu je izašlo iz automobila, natjeralo novinare Muloradžaba Jusufija i Barota Jusufija da izađu iz vozila nakon čega su ih fizički napali.

Muškarci su nekoliko puta udarili Muloradžaba Jusufija po tijelu i glavi i zaplijenili novinarima opremu i lične telefone. Otprilike 30 minuta kasnije dva druga novinara, Anušervon Orifov i Nasim Isamov iz Current Time-a, projekta RSE i Glasa Amerike (VOA), napadnuta su na isti način, očito od istih napadača.

Napadi su se dogodili nakon što su novinari radili odvojene intervjue s poznatom aktivistkinjom za građanska prava Ulfatkonum Mamatšoevom, koju su tadžikistanske vlasti optužile za organiziranje protesta 16. maja u nestabilnoj regiji GBAO. Mamatšoeva odbacuje optužbu.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Jamie Fly osudio je napade u saopćenju, navodeći da je RSE više puta pozivao tadžikistanske vlasti da zaustave vladinu kampanju pritiska na slobodne medije.

Izvor: RSE

About The Author