RTRS I BNTV: Ujedinjeni oko Aleksandra Vučića

Informacija ministra spoljnih poslova Srbije da su još tri države povukle priznanje Kosova bila je među udarnim vijestima u oba dnevnika. Koje države, nije navedeno, a ni novinari to pitanje nisu postavili

RTRS I BNTV: Ujedinjeni oko Aleksandra Vučića

RTRS: Njegova je zadnja

  1. – 16. maj 2022.

NEOSTVARENE ŽELJE: Iako su vlasti bh. entiteta Republika Srpska, uz svesrdnu podršku RTRS-a, nastojale javnost uvjeriti kako se pred Vijećem sigurnosti UN-a,  gdje se 11. maja raspravljalo o stanju u Bosni i Hercegovini, neće obratiti visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, odnosno da će to osujetiti predstavnici Rusije i Kine, želje im se nisu ostvarile.

To je bio i povod za salvu negativnih reakcija lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je obraćanje visokog predstavnika nazvao klevetničkim, srbomrzačkim, odnosno, kako su naveli novinari RTRS-a, „slobodno tumačenje i lična režija Dejtona“. Dodika je najviše pogodilo to što su predstavnici SAD-a i Velike Britanije upravo njega označili kao glavnog aktera destabilizacije BiH i optužili ga za secesionističku politiku. „Britanija bjesomučno laže, Šefik Džaferović kleveće Srbe i govorio je samo u svoje ime, a ne i Predsjedništva BiH, sve to je dokaz da BiH nema šansu“, samo je dio onoga što je gledateljima predočeno u izvještaju emitovanom 11. maja.

NAVODNI RAT U UKRAJINI: Identičan je sadržaj i u komentarima Milorada Dodika koji su gledateljima predočeni dan ranije. Lider SNSD-a najavio je da će se čuti i glas Republike Srpske, ali da „ne zna hoće li ga plasirati Rusija zbog navodnog rata u Ukrajini“. Ako je bilo i truna sumnje o odnosu Milorada Dodika spram ruske agresije na Ukrajinu, onda je on to otklonio skandaloznom izjavom o „navodnom ratu“.

Onaj svakodnevni život građana, za uredništvo Dnevnika i dalje ostaje u drugom planu. Za divljanje cijena goriva krive su cijene nafte na svjetskom tržištu. Za zahtjeve sindikata koji su se usprotivili linearnom povećanju plata budžetskim korisnicima za 10 posto, krivi su „nezajažljivi sindikati“. Vlast RS-a, shodno tome, nema nikakvu odgovornost, a biće ni obavezu da povuče konkretne poteze i barem djelimično amortizuje posljedice galopirajuće inflacije.

VRHUNAC LICEMJERJA: No, vrhunac licemjerja svakako je najava Dodika o „pomoći mladima od 18 do 30 godina i penzionerima od 100 maraka za ublažavanje posljedica inflacije“. To što se, kao slučajno, te isplate poklapaju sa krajem trećeg kvartala ove godine, u samom finišu izborne kampanje, uredništvo Dnevnika, očekivano, ne vidi. Kao što ne nalazi ništa neobično u tome što, dok premijer RS-a tvrdi da nema osnova za ograničavanje cijena kruha, Dodik ograničenje najavljuje na Twitteru. Ali to je Dodik, njegova je zadnja, a institucije RS-a, još je jednom potvrđeno, samo su prazna kulisa bez ikakvih stvarnih ingerencija.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Posljednji ispraćaj Ivice Osima

  1. – 16. maj 2022.

PLATE I OSTALI DODACI: Brojevi, pogotovo oni zvanični, govore više od hiljadu riječi. Prema njima, zastupnici i delegati u Državnom parlamentu, poput Nikole Špirića, Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mirka Šarovića, na ime plata i ostalih dodataka od oktobra 2021. do marta 2022. primili su između 62.000 i 66.000 KM.

Ovaj podatak bio je i osnova novinarima da otvore pitanje o nesrazmjeru primanja političara i njihovog (ne)rada. Anketa provedena u nekoliko gradova iskazala je ozbiljno nezadovoljstvo građana.

BEZ ROBNIH REZERVI: U prilozima koji su se bavili sve većim troškovima života, prvenstveno cijenama prehrambenih proizvoda, posebno su bile zanimljive ankete među građanima. Novinari su upozorili na to da nijedan bh. entitet nema robnih rezervi kojima bi mogao intervenisati na tržištu i barem djelimično amortizovati rastuću inflaciju. Vezan za navedene probleme bio je i izvještaj o najavi podjele po 100 maraka mladima od 18 do 30 godina te penzionerima. Novčanu pomoć obećao je lider SNSD-a Milorad Dodik, ali tek na vrhuncu izborne kampanje.
Uredništvo Dnevnika ukazalo je na još jednu zloupotrebu javnog novca za stranačke potrebe, ali i podsjetilo da je SNSD u Parlamentu BiH bio protiv ukidanja akciza na gorivo i smanjenje stope PDV-a za određene proizvode, što bi za (sve) građane bilo važnije od obećanih 100 KM za određene grupe stanovništva.

SINDIKALNA SCENA: I ova je nedjelja pokazala koliko je raslojena sindikalna scena u RS-u. Ali zbog odluke Vlade RS da budžetskim korisnicima poveća plate za 10 posto, podjele više ne postoje samo između Saveza sindikata RS i nezavisne sindikalne scene nego i unutar SSRS-a. Jer dok njegovi čelnici povećanje plata nazivaju uspjehom socijalnog dijaloga, pojedine organizacije unutar Saveza ukazuju na nepravednost linearnog povećanja plata, od kojeg će profitirati samo oni čije su zarade najviše.

VIJEĆE SIGURNOSTI: Politički događaj nedjelje bila je rasprava Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o stanju u BiH. Gledateljima je predočen sadržaj izvještaja visokog predstavnika za BiH, ali i stavovi Rusije, Kine, Velike Britanije, SAD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Uz napomenu da Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, nije omogućeno da govori na sjednici.

SMRT IVICE OSIMA: Smrt nogometne legende Ivice Osima barem je nakratko ujedinila ljude s prostora bivše Jugoslavije. Osimovom posljednjem ispraćaju u Sarajevu  posvećen je izvještaj s fokusom na lijepa sjećanja nogometaša kojima je u bivšoj državi bio selektor.

Izdvojeno

Jedna od hroničnih „boljki“ uredništva Dnevnika jeste emitovanje tema koje bi svoje mjesto trebale imati u emisijama koje se bave stanjem u lokalnim zajednicama, a ne u centralnoj informativnoj emisiji. Izdvajamo prilog iz Dnevnika 14. maja o postavljanju fontane u Istočnom Sarajevu u, kako je navedeno, jeku ekonomske krize. I nije problem ukazivanje na način trošenja javnog novca, ali plasiranje predugog priloga je potpuno nepotrebno.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Ono o čemu postoji neupitan konsenzus RTRS-a i BNTV-a jeste izvještavanje o Srbiji, odnosno političkoj sceni te države, isključivo iz ugla onoga što radi i govori vlast predvođena Aleksandrom Vučićem. Povod u nedjelji iza nas je zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope. Udarna vijest bila je sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije te tvrdnje ministra spoljnih poslova da su još tri države povukle priznanje nezavisnosti Kosova. Koje, nije navedeno. A očekivano, ni BNTV ni RTRS, kao ni prorežimski srpski mediji, to pitanje ne postavljaju.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Kontinuiran fokus na sve dublju ekonomsku krizu i upozoravanje da vlast Republike Srpske ne čini ništa kako bi barem djelimično amortizovala njene posljedice po životni standard građana.

Minus sedmice

RTRS

Ako postoji dno u neprofesionalizmu onda je ono dotaknuto u „ekskluzivnom izvještaju reportera RTRS-a iz Donjecka, Danijela Simića“. Riječ je o „razgovoru“ koji je vodio u zatvoru s ruskim zarobljenikom Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim državljaninom koji se borio kao dobrovoljac na strani Ukrajine. U Dnevniku 12. maja emitovan je samo kratak isječak tog „razgovora“, koji nije ništa drugo nego klasičan oblik ratne propagande: Prebeg hvali Ruse kako ga „hrane, liječe, poštuju Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima“. Posebna priča je Simićeva izjava (Dnevnik 2, 13. maj) da mu „niko nije sugerisao šta će Prebega pitati ni kakve mu odgovore treba dati“, što ga je „iznenadilo“. Ali, na obraz RTRS-a sve može stati.

BNTV

Sve se mijenja pa tako i odgoj djece. Stoga zazivanje „tradicionalnih vrijednosti“ i čvrste ruke roditelja, na čemu insistira Mirjana Minić, insistiranje je na patrijarhalnim vrijednostima i metodama. Neprihvatljiva je teza da „nedostatak hijerarhije unutar porodice rezultira činjenicom da savremeno, plišano roditeljstvo, pravi nefunkcionalnu djecu“ (Dnevnik 2, 14. maj).

 

 

About The Author