X uvodi godišnju naknadu od jednog dolara za nove korisnike

Počeli testirati ovu metodu pretplate za nove korisnike u dvije zemlje

X uvodi godišnju naknadu od jednog dolara za nove korisnike

X, platforma ranije poznata kao Twitter, počela je uvoditi godišnju naknadu od jednog dolara za nove korisnike na Novom Zelandu i Filipinima u potezu za koji usluga u vlasništvu Elona Muska kaže da je usmjerena na borbu protiv botova.

Fortune je prvi izvijestio o pretplatničkom planu, koji košta jedan američki dolar godišnje za pristup ključnim funkcijama, uključujući tweetanje, odgovaranje na tweetove i lajkanje. Nakon izvještaja Fortunea, X je otkrio detalje.

– Od 17. oktobra počeli smo testirati ‘Not A Bot’, novu metodu pretplate za nove korisnike u dvije zemlje. Ovaj novi test razvijen je kako bi se podržali značajni napori da smanjimo spam, manipulaciju našom platformom i aktivnost botova – potvrdila je kompanija.

Novi računi stvoreni na Novom Zelandu i Filipinima najprije će morati potvrditi svoj telefonski broj, a zatim platiti godišnju naknadu od jednog dolara kako bi mogli objavljivati, lajkati, odgovarati, ponovno objavljivati, citirati objave i označavati ih.

– Novi korisnici koji odustanu od pretplate moći će poduzeti samo radnje za čitanje, kao što su: čitanje postova, gledanje videa i praćenje računa – rekao je X u objavi.

Otkako je Musk implementirao proizvod X premium blue tick, koji košta 11 dolara mjesečno u Sjedinjenim Američkim Državama za iPhone, 11 funti u Velikoj Britaniji i 19 australskih dolara, to nije spriječio prevarante da koriste X premium račune za ciljanje korisnika na platformi.

Potez naplate novim korisnicima dolazi jer Musk vidi alternativne načine zarade od oglašavanja i zalaže se da X postane aplikacija za “sve” – uključujući usluge plaćanja.

Musk je rekao da su bojkot oglašivača od njegova preuzimanja i zabrinutost oko upravljanja neprimjerenim ili punim mržnje sadržajem uzrokovali pad prihoda od oglasa za 60 posto.

Izvor: The Guardian

About The Author