NUNS raspisao konkurs za regionalnu novinarsku nagradu ‘Gordana Suša’

Rok za nominaciju je 12. januar, a regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo bit će dodijeljena 2. februara 2024. godine

NUNS raspisao konkurs za regionalnu novinarsku nagradu ‘Gordana Suša’

Nezavisno udruženje novinara Srbije raspisalo je konkurs za drugu po redu regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2023. godinu. Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je Hrvoje Krešić, novinar televizije Nova TV iz Zagreba.

Novinarska nagrada „Gordana Suša“ osnovana je sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih srbijanskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki i podrži ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tokom cijele karijere: bezuvjetni profesionalni i fer odnos u izvještavanju, borba za medijske slobode i ljudska prava, tolerancija među svim nacionalnim i društvenim grupama, antiratni aktivizam, kao i borba za profesionalne standarde i sigurnost novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji sa medijskim partnerskim organizacijama iz regiona, dodjeljuje godišnju Nagradu „Gordana Suša“ novinarima s prostora bivše Jugoslavije za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, nezavisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo,  novinarstvo koje uvažava interese i posebnosti svih građana uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema uvjetima konkursa pojedinci, redakcije, udruženja i neformalne grupe, kao i članovi žirija Nagrade „Gordana Suša“ mogu nominirati novinarke i novinare za nagradu, ali novinari se ne mogu direktno prijaviti na konkurs.

Prijava podrazumijeva obrazloženje nominacije, linkove na video priloge koji ilustriraju rad nominiranog novinara ili prenosne video baze (CD, flashdrive i slično) na kojima se nalazi video sadržaj. Video sadržaj koji prati nominaciju ne može da bude stariji od godinu dana od dana objavljivanja konkursa.

Rok za nominaciju je 12. januar 2024. godine, a odluku o dodjeli Nagrade „Gordana Suša“ donijet će stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz regiona. Regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo „Gordana Suša“ za 2023. godinu bit će dodijeljena 2. februara.

Gordana Suša rođena je 2. februara 1946. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru započela je tokom studija, na Drugom programu Radio Beograda, a zatim u Televiziji Beograd na kojoj je veoma brzo, talentom, ličnim i snažnim profesionalnim integritetom postala prepoznatljva televizijska ličnost, jedna od najpouzdanijih i najcjenjenijih novinarki i urednica tadašnje Jugoslavije.

Univerzalnost njenog profesionalnog angažmana ogledala se u svim televizijskim formatima od reporterskog i uredničkog rada u centralnim informativnim emisijama do autorskih emisija.

Zbog profesionalnih standarda u koje je vjerovala i kojih se dosljedno pridržavala, uključujući i borbu protiv ratnohuškačke propagande  i govora mržnje krajem osamdesetih, sklonjena je sa ekrana silom narastajućih nacionalističkih trendova.

Početkom 1991. prelazi na Jutel, novoosnovanu televiziju tadašnje Savezne vlade, smještenu u Sarajevu, koju su činila vodeća novinarska imena iz svih jugoslovenskih republika i koja je pokušala da bude integrativni medijski faktor u zemlji u kojoj su vodeći republički televizijski centri širili nacionalističku propagandu.

Raspad zemlje u kojoj je rođena, živjela i radila, ni na koji način nije promijenio njene profesionalne poglede. Mijenjala je samo medije u potrazi za medijskim prostorima koji su u središte svoje uređivačke politike stavljali profesionalnu etiku.

Nastavila je da radi u dnevnom listu Borba, bila je među osnivačima dnevnog lista Naša borba, pokrenutih nakon što je država brutalno zaposjela originalnu Borbu.

Njen dalji put obilježila je, za to vreme, ogromna hrabrost – 1993. godine osniva produkcijsku kuću VIN – Video nedeljnik, čiji proizvod je bio izvanredan televizijski magazin pod istim imenom VIN, koji je ostao dragocjeno video svjedočanstvo o najmračnijem i najdepresivnijem periodu novije historije na ovim prostorima.

Gordana Suša bila je i među osnivačima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, 1994. godine u Beogradu, a potom i predsjednica NUNS-a od 1999. do 2002. godine.

Izvor: NUNS

About The Author