Zapljena imovine prijeti nezavisnosti dva albanska TV kanala

Ova dva TV kanala poznata su po kritičnom stavu prema vlastima, ali gradonačelnik Tirane više puta ih je pokušao natjerati da ga prestanu kritizirati

Zapljena imovine prijeti nezavisnosti dva albanska TV kanala

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su albanske vlasti da se ne miješaju u uređivačku politiku dva TV kanala, Ora News TV i Channel One, koji su zaplijenjeni u okviru sudske istrage protiv njihovog vlasnika biznismena Yllija Ndroqija.

Dva TV kanala koja su često kritizirala premijera Edija Ramu i gradonačelnika Tirane Eriona Velia, bila su među ukupno 26 objekta u vlasništvu Ndroqija čiju je konfiskaciju trećeg augusta naredilo Specijalno tužilaštvo pod optužbama za korupciju i organizirani kriminal. Ndroqi se sumnjiči da je tu imovinu stekao prihodima od međunarodne trgovine drogom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije postavljeno je kao upravitelj tih TV kanala i provođenje popisa njihovih prostorija.

Ova dva TV kanala poznata su po kritičnom stavu prema vlastima, ali i po tome što je gradonačelnik Tirane više puta pokušao natjerati da ga prestanu kritizirati.

U maju je Ora News javio da je gradonačelnik Tirane prijetio da će otpustiti zaposlenike iz Gradske uprave koji su bliski Ndroqiju ako ta dva TV kanala nastave kritizirati njegovu administraciju.

Ora News također je optužio gradonačelnika za pružanje finansijske podrške gradskoj stranici City News Albania kako bi objavljivali vijesti koje kritiziraju Ndroqija. Kao odgovor na gradonačelnikove napade i uznemiravanja, Ndroqi je podnio dvije pritužbe protiv njega uključujući i tužbu za klevetu.

Postavljana su i pitanja o nesrazmjernim mjerama poduzetim protiv Ora Newsa zbog nepoštivanja fizičke distancije u svojim programima, što su novinari kritizirali kao kršenje njihove slobode izražavanja. Nacionalne zdravstvene vlasti izdale su velike novčane kazne Ora Newsu i odredile njihovo zatvaranje na neodređeno vrijeme.

– Sudski postupci protiv vlasnika medijskih kuća ne bi trebali ugroziti rad redakcija i nezavisnost novinarstva – smatra glavna urednica RSF-a Pauline Adès-Mével koja dodaje da je uoči parlamentarnih izbora sljedećeg proljeća više nego ikad važno da vlasti poštuju medijski pluralizam i omoguće izražavanje svih stajališta, uključujući i onih najkritičnijih.

Albanija je na 84. mjestu od 180 zemalja u svjetskom Indeksu slobode medija Reportera bez granica.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author