Direktorica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović 15. dan štrajkuje glađu

Još uvijek nema nikakvih odgovora na zahtjeve Pavlović, a udruženja traže podršku

Direktorica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović 15. dan štrajkuje glađu
Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Direktorica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović započela je treću sedmicu štrajka glađu, a još uvijek nema naznaka da će biti primljena kod predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića što je od početka štrajka njen zahtjev.

Petnaestog dana štrajka glađu Pavlović, koja se na ovaj potez odlučila zbog nedonošenja sudskih presuda u sporovima sa organizacijama za zaštitu autorskih prava, ustala je u 3.15 sati i već oko pet sati ujutru bila je ispred zgrade Predsjedništva Srbije, ali, kao ni prethodnih dana, sastanak se nije dogodio.

– Nismo vidjeli predsjednika, niko s nama nije kontaktirao. Ako je predsjednik rekao da jednom sedmično u jutarnjem terminu prima građane, mi ćemo da vidimo koji je to dan, bit ćemo tamo. Tamo smo sedam dana, pa ćemo da vidimo da li ćemo stići na red – poručuje Pavlović za Cenzolovku.

Ona je prošle sedmice najavila radikalizaciju štrajka, a predsjedniku Vučiću uputila zahtjeve čija se suština tiče sudskih procesa u kojima Kanal 9 i Maja Pavlović osporavaju način obračuna i visinu naknada za Organizaciju proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizaciju muzičkih autora Srbije (SOKOJ).

Posljednjih dana pristiže i sve veća podrška tvrdnji da bi tarife po kojima se ove naknade naplaćuju morale da se preispitaju.

Na to je ukazao i predsjednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić, Udruženje novinara Srbije pozvalo je međunarodne novinarske organizacije da podrže zahtjeve Maje Pavlović, Sindikat novinara Srbije dao joj je podršku i ponudio pravnu pomoć, dok su Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres podršku za Maju Pavlović tražili od Evropskog parlamenta.

Pavlović već treći put štrajkuje glađu, jer već godinama čeka presude u procesima koji se tiču visokih naknada za lokalne televizije, kojima je 2015. godine oduzeta ova frekvencija i dodijeljena regionalna. Iako je sud utvrdio kako su tim korakom lokalne televizije dovedene u nepovoljan položaj, naknade su ostale iste.

Pozivajući se na odredbe Zakona o autorskim pravima, direktorica Kanala 9 plaća naknade organizacijama za zaštitu autorskih prava, ali prema prethodnoj tarifi, koja nije sporna, a koja se naplaćivala po procentu od mjesečnih prihoda od emitiranja.

Maja Pavlović je u intervjuu za Cenzolovku poručila da će ona i njen pravni tim borbu nastaviti u Strazburu, na Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: Cenzolovka/Zoran Strika

About The Author