Multidisciplinarni evropski odgovor na dezinformacije

Novoosnovani evropski opservatorij za digitalne medije (EDMO) okuplja provjeravatelje činjenica, stručnjake za medijsku pismenost i akademske istraživače u borbi s dezinformacijama na internetu

Multidisciplinarni evropski odgovor na dezinformacije
Foto: LegalZoom

Kao dio aktivnosti Evropske komisije u borbi protiv dezinformacija na internetu, početkom juna  2020. godine počeo je djelovati Evropski opservatorij za digitalne medije (EDMO).

Projekt koji financira Evropska unija okuplja provjeravatelje činjenica, stručnjake za medijsku pismenost i akademske istraživače kako bi bolje razumijeli i analizirali dezinformacije, u saradnji s medijskim organizacijama, internetskim platformama i praktičarima u području medijske pismenosti.

Osnivanje Opservatorija predviđeno je još u Akcijskom planu Evropske komisije za borbu protiv dezinformacija iz decembra 2018. godine. Iako je Evropska komisija u međuvremenu pokrenula više inicijativa s ciljem suzbijanja dezinformacija na internetu, EDMO je prvi multidisciplinarni odgovor na ovu prijetnju.

Aktivnosti Evropskog opservatorija za digitalne medije temeljit će se na mapiranju organizacija za provjeru činjenica u Evropi i podršci organizacijama poticanjem zajedničkih i prekograničnih aktivnosti i stručnih usavršavanja.

Jedan od stubova na kojem će se rad zasnivati je i razvoj javnog portala koji će medijskim praktičarima, nastavnicima i građanima pružiti informacije i materijale s ciljem povećanja svijesti i jačanja otpornosti na dezinformacije na internetu te podrške kampanjama medijske pismenosti.

Osim toga, radit će i na oblikovanju okvira koji će akademskim istraživačima koji se bave dezinformacijama osigurati siguran pristup podacima internetskih platformi, uz zaštitu privatnosti kao i na podršci državnim vlastima u praćenju politika koje internetske platforme uspostavljaju radi ograničavanja širenja i utjecaja dezinformacija.

Predsjednik Evropskog univerzitetskog instituta sa sjedištem u Firenci, koji koordinira projekt, Renaud Dehousse kazao je da EDMO ujedinjuje ljude različitih pozadina i stručnosti, ali sa zajedničkim ciljem borbe protiv dezinformacija na internetu.

– Spajanje relevantnih istraživanja omogućit će nam bolje razumijevanje razloga širenja dezinformacija, kao i tehnika i metoda koje se pritom koriste – dodao je.

Najavio je i sa će se sarađivati s internetskim platformama poput Facebooka i Twittera kako bi se istraživačima omogućio siguran pristup relevantnim skupovima podataka za istraživanje, a korisnici će moći pristupiti sigurnoj EDMO platformi za provjeru činjenica i saradnju s drugim korisnicima.

Osigurat će se i materijali za praktičare koji se bave medijskom pismenošću, nastavnike i građane, kako bi se u društvu povećala svijest o dezinformacijama na internetu, čija je važnost ponovno dokazana poplavom dezinformacija vezanih za epidemiju Covida-19.

Izvor: medijskapismenost.hr/Ana Dokler

About The Author