Politički zatvorenici u Turskoj u velikoj su opasnosti od Covida-19

Trenutno je u turskim zatvorima 286.000 osoba i ta zemlja je na sedmom mjestu po brojnu zatvorenika u svijetu. Među njima je 11.000 žena i 780 beba i djece do šest godina

Politički zatvorenici u Turskoj u velikoj su opasnosti od Covida-19
Foto: EurActiv

Turski parlament odobrio je nacrt zakona kojim se oslobađaju određene kategorije zatvorenika u nastojanju da spriječi širenje novog koronavirusa (Covid-19). Tako će se sada na slobodi naći lopovi i trgovci ljudima, ali novinari i vladini kritičari će i dalje ostati u zatvorima.

Oslobađanje zatvorenika je načelno dobar potez, ali stvarni prijedlog zakona karikira ljudska prava. Dobro je osloboditi dio zarobljenika kako bi se smanjila prenapučenost objekata u kojima su zatvorenici bili suočeni s nehumanim uvjetima i bez pandemije, ali grupe koje ostaju u zatvoru su one koje treba pustiti na slobodu, smatra Omer Faruk Gergerlioglu, zamjenik prokurdskog HDP-a u turskom parlamentu i branitelj ljudskih prava.

Godinama su u Turskoj zatvoreni novinari i politički aktivisti pod optužbom da podržavaju terorizam. Zakon protiv terorizma definirao je terorizam na širok način te se čak i neko ko nema nikakve veze s nasiljem može biti optužen za terorizam.

Gotovo 50.000, odnosno petina ukupne zatvorske populacije u Turskoj, čine novinari, državni službenici, nastavnici, policajci, vojno osoblje i političari optuženi za takve „zločine“.

– Ja sam zamjenik HDP-a, prokurdske stranke u Turskoj. Kopredsjedavajući moje stranke i hiljade članova HDP-a već godinama su u zatvoru pod optužbom da su članovi terorističke organizacije. Evropska unija već godinama poziva Tursku da izmijeni zakon i redefinira terorizam da bi isključilo novinarsko izvještavanje i legitimno demokratsko neslaganje iz zakona – kaže Gergerioglu u tekstu objavljenom na Washington Exemineru.

Turska vlada pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u potpunosti je zanemarila te pozive, znajući da sve dok Turska ugošćava veliki broj sirijskih izbjeglica Evropska unija nikada neće poduzeti nikakve stroge mjere.

Historijski gledano, turski zatvori bili su i ranije zloglasni zbog nehumanih uvjeta i različitih zlostavljanja zatvorenika, posebno tokom 1970-ih i 1980-ih. Iako su se tokom 2000-ih poboljšavali uvjeti dok se Turska pripremala za pristupanje Evropskoj uniji, posljednjih nekoliko godina zabilježeni su nehumani uvjeti i zloupotrebe koje je teško opisati.

Amnesty International, Human Rights Watch i posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za mučenje, kritizirali su Tursku zbog izvještaja o sistemskim mučenjima, uključujući silovanje u zatvorima i druge neljudske uvjete u zatvorima.

Zatvorenike se redovno fizički zlostavlja i tuče. Postoje brojni slučajevi kada zatvorenici počine samoubistvo kako ne bi dalje trpjeli zlostavljanje. Gotovo 3.000 zatvorenika je u samici, ponekad i mjesecima, bez obzira na to što je zakonsko ograničenje za samicu 20 dana.

Godine 2018. vlada je „udvostručila“ zatvorski kapacitet od 111.000 za smještaj desetaka hiljada zatvorenika dodavanjem kreveta i madraca na podu, potpuno zanemarujući higijenske potrebe zatvorenika kao i potrebe za prostorom. Trenutno je u turskim zatvorima 286.000 osoba i ta zemlja je na sedmom mjestu po brojnu zatvorenih osoba u svijetu.

U zatvorima je 11.000 zatvorenica. Hiljade njih nisu počinile nikakve zločine po bilo kojem međunarodnom standardu. Njihov jedini zločin je povezanost s pogrešnom grupom prema stavu Erdoganove vlade.

– Nevjerojatno je da je 780 beba i djece mlađih od šest godina u turskim zatvorima sa svojim majkama. Ne bismo trebali zaboraviti ni stotine teško bolesnih i starijih zatvorenika, od kojih su neki stariji od 70 godina – upozorava Gergerioglu.

Kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Helsinškog sporazuma, Turska se obvezala da će poštivati ljudska prava i temeljne slobode svojih građana.

I dok se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa drastično povećava širom svijeta (više od 137.000 ih je u Turskoj), oni koji su u Turskoj nepravomoćno zatvoreni uskoro će biti kažnjeni zbog govora ili navodne pripadnosti nekoj grupi.

Stoga je branitelj ljudskih prava u autorskom tekstu pozvao da se zaustavi nepravda zatvaranja novinara i osoba koje su kategorizirane kao teroristi te da se svjetskoj krizi ne pridodaje još jedan oblik progona ostavljajući ih u zatvorima usred pandemije koronavirusa. Turska mora izmijeniti ovaj zakon prije nego što bude prekasno za neke od tih nevinih ljudi koji trunu u zatvorima.

Izvor: Washington Examiner/Omer Faruk Gergerlioglu

About The Author