Preminuo doajen bh. sportskog novinarstva Sead Hadžijahić

Karijeru je počeo 1969. godine, a za četiri decenije rada realizirao je više od 2.000 televizijskih prijenosa i izvještavao s devet olimpijskih igara

Preminuo doajen bh. sportskog novinarstva Sead Hadžijahić

U 78. godini u Sarajevu preminuo je doajen bosanskohercegovačkog sportskog novinarstva Sead Hadžijahić.

Sead Hadžijahić je rođen 14. maja 1943. godine u Zagrebu, a cijeli svoj radni vijek proveo je radeći i gradeći Televiziju Bosne i Hercegovine, odnosno nekadašnju Televiziju Sarajevo.

Karijeru je počeo 1969. godine, a za četiri decenije predanog rada, realizirao je više od 2.000 televizijskih prijenosa i izvještavao s devet olimpijskih igara, uključujući sarajevsku na kojoj je bio jedan od rukovodilaca kompletnog programsko-produkcijskog projekta tadašnjeg JRT-a.

Ostat će upamćen i po tome što je komentirao utakmice sva tri evropska klupska prvaka iz BiH u njihovom pohodu na titule prvaka Evrope.

Komentirao je i pobjedu rukometaša Borca u finalu nad danskom Fredericijom 1976. godine, prvo poluvrijeme košarkaša Bosne u finalu protiv italijanskog Emersona 1979. godine (drugo je komentirao Zoran Popovski), te finalnu utakmicu 1989. godine kada su košarkašice Jedinstva pobijedile italijanski Primigi.

Izvor: Klix

About The Author