RTRS I BNTV: Milorad Dodik i njegov helikopter

Član Predsjedništva BiH često koristi helikopter, ali o tome govori samo BNTV. Za razliku od Hrvatske, gdje mediji i povjerenstva problematiziraju svaki sat Milanovićevog leta

RTRS I BNTV: Milorad Dodik i njegov helikopter
Foto: InfoRadar

 

RTRS: Vučićeve izjave vidno isječene

24. – 30. august 2020.

POLITIČKI FIJASKO: Milorad Dodik u Beogradu je  doživio politički fijasko na sastanku s Aleksandrom Vučićem. „Informacija o pogoršanom položaju RS-a“, barem prema onom što je Vučić javno saopštio, nije naišla na željeni odjek. I stoga, tokom boravka u SAD-u, Vučić će sa zvaničnicima te države razgovarati o ekonomskim odnosima Srbije i Kosova, bez vezivanja statusa RS-a za status Kosova. Iako se javnost u RS-u kroz poruke njenog rukovodstva nastojalo uvjeriti da će Vučić tu temu otvoriti, nakon što je on to demantovao, cijela se priča okreće. Pa novinari RTRS-a prenose da „Dodik ne zna ko je tu priču plasirao“.

Otuda u izvještaju emitovanom 26. avgusta u Dnevniku 2, Vučićeve izjave su vidno isječene, a fokus je stavljen na osvrt da „Srbi na prijetnje ratom moraju ostati mirni i uzdržani“.

JOŠ JEDNA U NIZU: Ko to Srbima prijeti ili je prijetio ratom, pitanje je bez odgovora. Očekivano, jer je to tek jedna u nizu izmišljotina Milorada Dodika kojom pokušava skrenuti pažnju javnosti. A ima i razloge, jer unatoč konstantnim uvjeravanjima kako RS jedva da će osjetiti ekonomske posljedice pandemije Covida-19, najavljena nova finansijska pomoć Srbije RS-u najbolje svjedoči kako stvari stoje.

Osim Dodika, na sastanku u Beogradu bili su prisutni i predsjednica i premijer RS-a. Koji se nisu ni oglasili. Pa se još jednom potvrdilo da su oni tek marionete u rukama partijskog šefa.

NE ŽELE IH KOD SEBE: Migrantska kriza se ne smiruje, a svoj doprinos takvom stanju svesrdno daju i vlasti Republike Srpske koje ostaju dosljedne u stavu da „migrante ne žele na svojoj teritoriji“. Dodik poručuje da „policija RS-a pomaže migrantima da stignu kud žele, odnosno u Unsko-sanski kanton“. Ministar policije najavljuje da će policija i dalje to nastaviti raditi, a premijer RS-a da je „SDA najodgovornija za migrantsku krizu jer je od međunarodne zajednice uzela milione maraka i potrošila ih za svoje potrebe“.

Sami migranti, kao i do sada, za novinare RTRS-a nemaju ni imena ni lica.

KAKVE CRNE PRESUDE: Pred Mehanizmom za krivične sudove počeo je postupak po žalbi prvostepeno osuđenog za ratne zločine komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. U izvještajima, sve za što je Mladić presuđen je „navodno“, a najprije genocid. Otuda i ne treba čuditi da se u Dnevniku 26. avgusta prenosi reagovanje ratnih starješina Vojske RS koji poručuju da „nikakve presude lik Ratka Mladića ne mogu zatamniti“.

Ocjena: 1

 

BNTV: Teške posljedice krize

24. – 30. august 2020.

TRESLA SE GORA: Iako iznošenje komentara, makar i u vidu narodnih doskočica, ne smatramo primjerenim u novinarskom izvještavanju, konstatacija povodom sastanka delegacije Republike Srpske s Aleksandrom Vučićem „tresla se gora, rodio se miš“ plastično je oslikala učinak ovog događaja.

Emitujući izjave predsjednika Srbije, gledateljima je predstavljeno kako je isti, barem zvanično, razbio sve bombastične najave da će tokom boravka u SAD-u, osim odnosa Beograda i Prištine, kao temu nametnuti i položaj RS-a.

No, kao i novinari RTRS-a, i BNTV je propustio priliku da otvori pitanje kada je to i ko Srbima prijetio ratom, na što se, pozivajući se na tvrdnje Milorada Dodika, referirao i Vučić.

U Dnevniku su 27. avgusta iz ugla opozicije i analitičara analizirani efekti sastanka u Beogradu. Upozoreno je da je to bio „još jedan pucanj u prazno Milorada Dodika“.

NESTAO NOVI KOMUNIKACIJSKI KANAL: Srpski predsjednik najavio je da početkom jeseni stiže nova finansijska pomoć za RS. I dok Srbija evidentno pomaže likvidnost budžeta ovog entiteta, u javnosti se ponovo otvorilo pitanje koliko je novca Republika Srpska do sada uložila u lobiranje, prvenstveno u Sjedinjene Američke Države. I koliko je tog novca dobio Steve Bannon, bivši savjetnik Donalda Trumpa, koji je optužen za pronevjeru 25 miliona dolara prikupljenih za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Novinari su podsjetili da se predsjednica RS-a prije dvije godine sastala s Bannonom i tada saopštila da je on „novi komunikacijski kanal između RS-a i Bijele kuće“.

POSLJEDICE KRIZE: Evropska komisija upozorila je da mjere koje su vlade bh. entiteta poduzele neće biti dovoljne kako bi sačuvale radna mjesta radnika u realnom sektoru. Poslovna zajednica i ekonomisti upozoravaju da će posljedice krize izazvane koronavirusom zavisiti i od toga kako će se i sama Evropska unija nositi s novonastalom situacijom.

Zbog toga, nesigurni u ono šta ih čeka sutra, građani smanjuju potrošnju, na što je ukazano i kroz podatke Centralne banke BiH.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Očekivano, BNTV je deportaciju Draška Stanivukovića iz Crne Gore predstavio kao svojevrstan politički skandal, podvlačeći izjave rukovodstva PDP-a koje je osudilo izostanak reakcija rukovodstva RS-a i ministrice vanjskih poslova BiH na, kako su naveli, „diplomatski incident i šamar RS-u“.

RTRS, pak, ovaj je događaj iskoristio za novi međustranački obračun, jer je Stanivuković direktan protivnik za gradonačelnika Banjaluke kandidatu SNSD-a. Stanivuković je, kroz izjavu portparola SNSD-a, optužen za jeftin politički marketing, no na svjetlo dana isplivali su i podaci o sukobima unutar same stranke. Odnosno, tvrdnja glasnogovornice PDP-a koja je za RTRS izjavila da je žrtva prijetnji i mobinga poslanice njene stranke Jelene Trivić.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Bez mnogo riječi, dovoljno je ukazati na zloupotrebe javnih sredstava u stranačke svrhe. Primjer za to je nastavak prakse da Milorad Dodik koristi helikopter Vlade RS kako bi odlazio na predizborne skupove SNSD-a. No, za razliku od Hrvatske u kojoj se kako mediji tako i Povjerenstvo za sukob interesa detaljno bave svakim satom leta predsjednika Zorana Milanovića MORH-ovim helikopterom, u RS-u takve teme tek se otvaraju na BNTV-u.

Minus sedmice

RTRS
Izvještavanje o predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Potpuno neprofesionalno i identično načinu na koji se u prethodnom periodu izvještavalo o unutrašnjim crnogorsko-srpskim prijeporima oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, novinari Dnevnika 2 otvoreno su stali iza opozicionih stranaka i Srpske pravoslavne crkve. Od emitovanja predizbornog spota čiji je akter srpsko svešteno lice, preko srpskih glumaca i pjevača, pa sve do Milorada Dodika. Koji je svojim komentarom, umiješavši se u unutrašnja pitanja druge države, po ko zna koji put pokazao kako, unatoč činjenici da je član Predsjedništva BiH, ne posjeduje ni minimum političke kulture.
BNTV
Odlazak narodnog poslanika PDP-a Draška Stanivukovića u sam osvit parlamentarnih izbora u Crnu Goru, da bi, kako je kazao, „pružio pomoć svojoj braći Srbima“, za epilog je imao njegovu deportaciju. Stanivukovićeva reakcija nakon povratka u BiH primjer je klasičnog političkog marketinga koji sebi pravi kandidat za gradonačelnika Banjaluke. Cijeli snimak, vjerovatno uradak aktivista PDP-a, emitovan u Dnevniku 30. avgusta, bio je na granici dobrog ukusa, jednako kao i nemušta obrazloženja da nije imao namjeru miješati se u unutrašnja pitanja Crne Gore. Evidentno je da Stanivuković na sve načine nastoji pridobiti naklonost glasača, uvjeren da velikosrpski nacionalizam najbolje prolazi. Tako je u potpunoj sjeni ovog ostao korektan izvještaj Dubravka Curaća, koji je prenio dešavanja tokom izbornog dana u Crnoj Gori.