PREMLAĆIVANJE U KAŠTELU: Policija mora shvatiti da je došlo novo doba, nema više „zaprimanja prijave“

KOMENTAR DANA: Nova vremena donijela su i nove forme nasilja. Da li su ovdašnje tanjušne državice spremne da prepoznaju sve te novitete?

PREMLAĆIVANJE U KAŠTELU: Policija mora shvatiti da je došlo novo doba, nema više „zaprimanja prijave“

 

Prvo je hrvatsku, a odmah potom i regionalnu javnost zapljusnuo snimak nasilja iz Kaštela. Po prvobitnim informacijama pet, a naknadim – šest siledžija pretukli su vršnjaka od 19 godina. Ekipa je sve to snimala i eto glavne karakteristike modernog doba – danas svi, šta god da rade i kakvu god svinjariju da prave, iza sebe ostavljaju neumoljiv dokument, snimane tragove.

Jedno je bilo kad bismo prije 20 ili 30 godina pročitali u novinama da su šestorica pretukla nemoćnu žrtvu. Ali nešto je sasvim drugo kada danas svi gledamo snimak tog brutalnog događaja. Na mladića padaju udarci nogama i rukama, ni jedan dio tijela nije pošteđen. Totalno je nezaštićen. Javnost je naravno, zgrožena. Policija u prvi mah izjavljuje da nije zaprimila nikakvu prijavu, da bi kasnije došlo saopćenje da se snimak analizira, dvojica najagresivnijih napadača su privedeni i u toku je kriminalistička obrada.

I eto zanimljive situacije. Ovo nije samo hrvatska karateristika, slične grozote dešavaju se diljem svijeta. Kako policija i država da reagiraju na nove forme pritužbi – uvrede i prijetnje na mrežama, ubijanje životinja, obiteljsko i vršnjačko nasilje?

Kod nas se dešavalo da policijske strukture s portirnice vrate novinarku koja je upravo prijavila prjetnje smrću. Bio je vikend a i prijetnja nije baš nešto zbog čega sad treba podizati inspektore, patrole, dežurnog tužioca… Slično se dešava kada su u pitanju snimci malteriranja životinja, staraca, nasilja u obitelji. Policija ne smije dozvoliti da ljudi ostanu razočarani i još više uplašeni nakon što se požale ili prijave neki napad. Uvijek treba imati na umu, država je servis građana, oni je finansiraju, i očekuju adekvatnu zaštitu. Danas je sasvim normalno da neko ko svjedoči nasilju nad psom reagira i pozove policiju. Dužnost svjedoka je da prijavi ono što je vidio, a njihova da reagiraju profesionalno. Kad žena koju pretuče pijani suprug pozove naznačeni broj, reakcija ne smije biti „opet ona“, nego nasilnika se mora hitno uhapsiti, a žrtvu zaštititi.

Duh nekog vremena nije medijska izmišljotina, nego lista svih onih dramatičnih promjena kojih ni jedna epoha nije pošteđena. Samo je pitanje kako reagirati na njih. (ok)

About The Author