Zašto samo naša šefica nastupa s prevoditeljem?

OTISCI DANA: Jedina na panelu nije znala engleski i pri tome se još izblamirala nezamislivom izjavom

Zašto samo naša šefica nastupa s prevoditeljem?

I SDA je izdajnička stranka, jednom shvatite

Svaki put kada SDA i njeni botovi urliknu o izdaji Trojke, HNS i Klub mladih SNSD-a zabiju još jedan klin u mrtvački sanduk Bosne i Hercegovine.

Radi se o tome da ima politike i izvan Stranke demokratske akcije. Trojku možete propitivati i kritizirati s aspekta kvaliteta pojedinačnih poteza i ukupne politike, a pripisivati im izdaju zloćudna je politička postavka po kojoj je SDA jedini autentični predstavnik bosanskohercegovačkih interesa. Što je uvreda za političku misao.

Ako ćemo tjerati mak na konac, i SDA je vodila višestruku izdajničku politiku korupcijom, nepotizmom, desekularizacijom javnog života, pogubnom kombinacijom amaterizma i nestručnosti…

Ili se vratite u normalne političke vode, ili ne zagađujte prostor ubojitim floskulama, ionako imamo previše problema s nedoraslom Trojkom.

Borjana i politika

U okviru Bledskog strateškog foruma održan je panel lidera “Zapadni Balkan: Proširenje”. Bila je to još jedna prilika da se Bosna i Hercegovina propisno obruka i nemojte uopće sumnjati – maestralno smo je iskoristili. Mi nemamo lidere, mi imamo  Borjanu Krišto, premijerku koja usred 21. stoljeća, jedina od prisutnih, koristi usluge prevoditelja. Ništa bolje ne ilustrira ukupno političko stanje u ovoj zemlji od te činjenice. Ako tome dodamo i doslovno neshvatljiv gaf, na koji je pažnju obratila samo Leila Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo, onda naš horor biva potpun: naime, gospođa Krišto je u uvodnoj riječi zahvalila na časti da sjedi do hrvatskog premijera Andreja Plenkovića!

Neshvatljivo i zastrašujuće.

Znamo da Dragan Čović smatra da je nedovoljno ruskog prisustva u Bosni i Hercegovini, ali zar stvarno u ponižavanje domovine moraš ići tak daleko da nam ovo prirediš?

Nije sramota ne znati engleski jezik, ljudi tokom života nailaze na kojekakve ograničavajuće faktore i opstrukcije, valja za svakoga pokazati razumijevanje. Sramota je s tim neznanjem prihvatiti čelnu funkciju i onda brukati državu čim makneš izvan njenih granica.

 

Skoplje – Sarajevo

Što smo se rugali Skoplju, rugali smo se.

Sad smo mi na redu.

Ko god monumentalizira prošost ne vodeći računa o mladima i budućnosti, mogao bi završiti karijeru u drugorazrednom BRICS-u.

Takvo smo društvo, spasa nam nema. U novembru 2022. pojavio se chatGPT i još ni jedne unutarsarajevske ili sarajevsko-banjalučke rasprave tim povodom ne vidjesmo. A krajem augusta 2023. na jednoj je tramvajskoj stanici osvanuo kralj Tvrtko i sve gori od polemika, diskusija, svađa i žestokih uvreda. Kod nas ljude samo prošlost mobilizira, što do kraja olakšava posao politici. Ali, gospodo, ovdje se živjelo i prije srednjeg vijeka, zašto malo ne zahvatite Ilire, Rimljane ili pećinske pretke. Koliko je tu istinskih polemičkih žeravica, koliko povoda za mrežne okršaje, možda i pokoja razbijena glava osvane glede Troje ili iskopina na Butmiru.

Otvorite umove, proširite vidike, prošlost je bašta neiscrpna…

About The Author