Tanović: Zaostavštinu Marka Vešovića prebaciti u Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Mnogi su isticali veličinu njegovog beskompromisnog angažmana tokom ratnih godina, kad je perom branio Sarajevo

Tanović: Zaostavštinu Marka Vešovića prebaciti u Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini i Društvo pisaca u BiH upriličili su u Narodnom pozorištu komemoraciju književniku Marka Vešovića, koji je preminuo 17. augusta u Sarajevu.

Asmir Kujović iz P.E.N. Centra u BiH istaknuo je da je Marko Vešović bio jedan od najvećih pjesnika koje smo imali i jedan od najvećih pjesnika našeg jezika, briljantan esejista, pripovjedač, polemičar, prevodilac, romansijer, vrhunski znalac i tumač poezije.

– Mnogi su, s pravom, posebno isticali veličinu njegovog beskompromisnog angažmana tokom ratnih godina, kad je perom branio Sarajevo i kad su boli i patnje stradalnika u opkoljenog gradu najautentičnije progovorile njegovim glasom – naglasio je, među ostalim, Kujović.

Nenad Tanović iz Društva pisaca BiH pozvao je P.E.N. Centar i Društvo pisaca u BiH da iznađu rješenje kako zaostavštinu Marka Vešovića prebaciti u Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i da se kako je kazao, ono što je ostalo napisano, a neobjavljeno i ono što je objavljeno, sistematski i dalje obrađuje.

– Ovaj grad i ova zemlja to duguju Marku Vešoviću – naglasio je.

O liku i djelu Marka Vešovića govorili su i bh.autori Enver Kazaz, Senaid Musabegović te Bajram Redžepagić, a tom skupu prisustvovali su još mnogi od njegovih kolega, suradnici, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i djela.

Bosanskohercegovački književnik Marko Vešović preminuo je u 78. godini u Sarajevu. Vešović je rođen 1945. godine u mjestu Pape u Crnoj Gori, a književno stvaralaštvo i akademsku karijeru proveo je u Sarajevu, gdje je umirovljen kao profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Radio je na Odsjeku za komparativnu književnost u Sarajevu.

Period rata provodio je u Sarajevu te je opisan kao jedan od najpriznatijih hroničara života građana Sarajeva pod opsadom. Upravo iz tog perioda izdvaja se i knjiga “Poljska konjica” koja govorio o granatiranju glavnog grada BiH i ratnim strahotama koje su građani proživljavali.

Marko Vešović objavio je više od 30 knjiga poezije i proze, pjesničkih prevoda, esejistike i polemika. Nakon rata djelovao je također u Sarajevu gdje je pisao kolumne za brojne medije.

Izvor: N1/Fena

About The Author