Anonymous Sudan hakirao X kako bi izvršio pritisak na Elona Muska da uvede Starlink

Njegov napad u junu poremetio je Microsoftove usluge, uključujući Outlook i OneDrive

Anonymous Sudan hakirao X kako bi izvršio pritisak na Elona Muska da uvede Starlink

Hakerska grupa pod imenom Anonymous Sudan isključila je X, ranije poznat kao Twitter, u više od desetak zemalja u pokušaju da izvrši pritisak na Elona Muska da pokrene Starlink u njihovoj zemlji. X nije bio u funkciji više od dva sata, a pogođene su hiljade korisnika.

– Neka naša poruka stigne do Elona Muska: ‘Otvorite Starlink u Sudanu’ – objavili su hakeri na Telegramu, a Twitter je posljednja žrtva hakiranja grupe za “dobrobit Sudana i islama”.

BBC je nekoliko sedmica razgovarao s grupom u aplikaciji za chat Telegram o njihovim metodama i motivima. Jedan član grupe, koji sebe naziva Crush, rekao je BBC-ju da je napad preplavio X-ove poslužitelje ogromnom količinom prometa kako bi se isključio iz mreže što je relativno nesofisticirana tehnika hakiranja po kojoj su poznati.

Stranica za praćenje interneta Downdetector rekla je da su korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji zabilježili gotovo 20.000 izvještaja o prekidima rada, a vjerovatno je pogođen daleko veći broj ljudi.

Drugi član hakerske skupine – Hofa – rekao je da je takozvani DDoS (Distributed Denial of Service) napad bio usmjeren na podizanje svijesti o građanskom ratu u Sudanu zbog kojeg je “internet u zemlji vrlo loš i često pada”.

Anonymous Sudan su mnogi u svijetu kibernetičke sigurnosti optužili da je zamaskirana ruska kibernetička vojna jedinica i da izaziva kibernetički haos za Kremlj pod okriljem strane aktivističke grupe.

Teorija proizlazi iz njegove internetske podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i očitog usklađivanja motiva s drugim hakerskim grupama u zemlji. No oni su više puta odbacili da su ruska grupa, a po prvi put s BBC-jem su podijelili dokaze da se nalaze u Sudanu.

Crush, glavni glasnogovornik i ključni član grupe, podijelio je svoju lokaciju uživo na aplikaciji Telegram kao dokaz. Crush i Hofa također su poslali slike svojih sudanskih pasoša i druge screenshotove koje sugeriraju da se nalaze u Sudanu.

Te se stvari mogu lažirati, ali nakon sedmice dana razgovora s BBC-jem i istraživačem kibernetičke sigurnosti Intel Cocktailom, ništa ne ukazuje na to da su hakeri lagali.

– Naš dugoročni cilj je pokazati svijetu da Sudanci, iako s ograničenim mogućnostima, imaju vrlo dobre vještine u mnogim različitim područjima – rekao je Crush.

Inzistiraju na tome da njihovu grupu čini “mali broj” sudanskih hakera koji pokreću napade iz zemlje uprkos redovnim prekidima interneta.

Otkako se pojavio u januaru, Anonymous Sudan uspješno je poremetio rad desetina organizacija i vladinih web servisa u Francuskoj, Nigeriji, Izraelu i SAD-u. Proteklih mjesec dana napadali su Keniju, tvrdeći da se vlada te zemlje “miješa u sudanske poslove”.

Njegov najistaknutiji napad u junu poremetio je Microsoftove usluge, uključujući Outlook i OneDrive, prisilivši tehnološkog diva da izda uputstva korisnicima kako spriječiti da na njih utiču ti hakerski napadi.

Izvor: BBC

About The Author