Saudijska Arabija pustila aktivistkinju koja se borila za pravo žena da upravljaju vozilom

Loujain al-Hathloul prvakinja je u borbi za slobodu za saudijske žene. Bila je zatvorena gotovo tri godine pod optužbama koje su grupe za zaštitu prava nazvale politički motiviranima

Saudijska Arabija pustila aktivistkinju koja se borila za pravo žena da upravljaju vozilom

Saudijska aktivistica najpoznatija po osporavanju zabrane ženama da upravljaju vozilom, Loujain al-Hathloul, puštena je na slobodu nakon što je provela gotovo tri godine u zatvoru pod optužbom koju su zapadne vlade i grupe za zaštitu prava nazvali politički motiviranima.

– Loujain je kod kuće – napisala je njena sestra na Twitteru uz fotografiju. Druga sestra, Alia, napisala je da se al-Hathloul vratila u porodični dom.

Oslobađanje al-Hathloul dolazi u trenutku dok vladari Kraljevstva, koji su uživali posebno tople odnose s administracijom bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, žele dati novi ton predsjedniku Joeu Bidenu, koji je tokom kampanje kritizirao Saudijsku Arabiju i obećao da će ponovno procijeniti odnos dvije zemlje.

Otkako je ušla u Bijelu kuću, administracija Bidena najavila je da će aktualizirati pitanja demokratije i ljudskih prava u vanjskoj politici, zamrznuti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i poništiti imenovanje Trumpove administracije pobunjenika Hutija, koji ratuju sa Saudijskom Arabijom u Jemenu.

Saudijski dužnosnici javno su pohvalili novu administraciju povlačeći tihe poteze koji bi mogli ublažiti dio napetosti u odnosima. Prošle sedmice Kraljevina je uz jamčevinu pustila dvojicu saudijsko-američkih državljana Salaha al-Haidara i Badera al-Ibrahima, koji su bili zatvoreni od 2019. godine dok im se sudilo zbog optužbi povezanih s terorizmom.

Savjetnik Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan napisao je na Twitteru da je “zadovoljan” puštanjem al-Hathloul. “Ovo je dobra stvar”, napisao je. U decembru je nazvao izricanje presude “nepravednim i zabrinjavajućim”.

Presuda za Al-Hathloul, čije je suđenje proteklo uz oštre međunarodne kritike od njezinog hapšenja u maju 2018. godine, izrečena je krajem decembra, nekoliko sedmica nakon pobjede Bidena.

Al-Hathloul (31) istaknula se zbog toga što je javno osporila zabranu upravljanja automobilima ženama i druga zakonska ograničenja koja je Saudijska Arabija nametnula ženama u okviru takozvanog sistema starateljstva. Godine 2014. pokušala je automobilom voziti preko granice od Ujedinjenih Arapskih Emirata do Saudijske Arabije te je zadržana više od 70 dana.

Karizmatična i otvorena, vodila je kampanju s drugim saudijskim aktivistima kako bi održala pitanje vožnje na životu, pomažući u organiziranju prikrivenih protesta žena te susretima sa stranim novinarima i diplomatima i istupajući na Twitteru.

Njezin javni prkos izazvao je divljenje mnogih koji su čeznuli za promjenama u Saudijskoj Arabiji, ali potaknuo je i napade vjerskih konzervativaca, koji su je optužili da želi pokvariti moral Kraljevstva.

Saudijski dužnosnici, koji su tvrdili da će se Kraljevstvo promijeniti vlastitom brzinom i da se neće pokoriti aktivističkom pritisku, smatrali su je problemom.

Suđeno joj je zbog niza optužbi koje su uključivale komunikaciju sa saudijskim neistomišljenicima u inostranstvu, pokušaj promjene političkog sistema Kraljevine i razgovor sa stranim diplomatima i novinarima.

Saudijski dužnosnici ustrajali su u tvrdnjama da optužbe nemaju nikakve veze s njezinim aktivizmom, ali su grupe za ljudska prava smatrale suđenje lažnim.

U decembru sudac ju je osudio na pet godina i osam mjeseci zatvora, ali uvjetnu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci. Dobila je zaslugu za odsluženo vrijeme, što je dovelo do puštanja na slobodu.

Unatoč tome, ona tehnički nije slobodna. Čak i nakon što završi kaznu, suočit će je s tri godine uvjetne kazne i petogodišnjom zabranom putovanja izvan Saudijske Arabije.

– Borba nije gotova – napisala je njezina sestra Lina na Twitteru. “Nismo potpuno zadovoljni dok se ne puste svi politički zatvorenici”.

Grupe za ljudska prava koje su se zalagale za al-Hathloul, oprezno su čestitale zbog ograničenja koja ostaju na snazi njoj i ostalim Saudijcima koji su zatvoreni zbog svojih stavova.

Izvor: New York Times

About The Author