Meta blokirala 9.000 računa povezanih s kineskom kampanjom

Kompanija tvrdi da su korisnici u Australiji, Velikoj Britaniji, SAD-u i drugdje ciljani od strane političke spam mreže na više od 50 platformi

Meta blokirala 9.000 računa povezanih s kineskom kampanjom

Meta je zatvorila blizu 9.000 Facebook i Instagram računa, grupa i stranica povezanih s kineskom političkom spam mrežom koja je ciljala korisnike u Australiji i drugim dijelovima svijeta.

U izvještaju koji je Meta objavila navodi se da su uklonili 7.704 Facebook računa, 954 stranice, 15 grupa i 15 Instagram računa za koje je identificirano da krše pravila kompanije.

Oko 560.000 računa prati jednu ili više stranica, a Meta je rekla da su stranice vjerovatno nabavljene od spam operatera. Kampanja je potrošila 3.500 američkih dolara na oglase na Facebooku.

– Ova mreža je nastala u Kini i ciljala je na mnoge regije širom svijeta, uključujući Tajvan, Sjedinjene Američke Države, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i globalnu publiku koja govori kineski – naveli su iz Mete.

Otkrili su da operacija djeluje na više od 50 online platformi i foruma uključujući YouTube, TikTok, Reddit, Pinterest, Medium, Blogspot, Livejournal i platformu X, prije poznatu kao Twitter – uz Instagram i Facebook.

Kažu da je mreža Spamouflage radila širom Kine, a Meta je uspjela utvrditi velik broj računa za koje se činilo da su pokrenuti sa zajedničke lokacije, a naleti aktivnosti bili su ujutro i poslijepodne po pekinškom vremenu.

Meta ističe da je mreža obično objavljivala pozitivne komentare o Kini i pokrajini Xinjiang te kritike na SAD-a, zapadnu vanjsku politiku te negativne komentare na kritičare kineske vlade, uključujući novinare i istraživače.

Kampanja se premjestila s velikih platformi poput Facebooka i Twittera na manje stranice nakon što su je platforme prvobitno identificirale i blokirale 2019. godine.

Iako je imala veliki broj korištenih računa i platformi, Meta je navela da se operacija Spamouflage “stalno borila da dopre izvan vlastite eho komore”.

Izvor: The Guardian

About The Author