Milorad Dodik ponovo napao BNTV

Nimalo biranim rječnikom obrušio se na uređivačku politiku te medijske kuće, ustvrdivši da rade protiv Republike Srpske. Uredništvo je odgovorilo da iz poštovanja prema gledaocima njegove laži neće emitovati

Milorad Dodik ponovo napao BNTV
Foto: S.Prosic/Hercegovina.info

 

RTRS: Sakib naprijed, Novak stoj!

  1. – 28. novembar 2022.

ZDRAVICA I ŠIRINA: Prijem koji je Milorad Dodik priredio sebi u čast po preuzimanju dužnosti predsjednika bh. entiteta Republika Srpska još jedan je pokazatelj kvazimoći. Osim što je RTRS direktno prenosio prijem, u Dnevniku 2 gradivo je potvrđeno. Iz Dodikovog govora izdvojena je poruka, tačnije prijetnja: „Nemojte da nas iskušavate sa nadležnostima Republike Srpske“. Pa iako je kazao da je RS „dovoljno široka za sve druge i drugačije“, zdravica „živjela Republika Srpska i srpski narod“, koju je uputio na kraju govora, pokazala je „dovoljnu širinu“. (Dnevnik 2, 22. novembar).

NOVA VLADA: Iz istog Dnevnika bilježimo i izvještaj/najavu da će Dodik Radovanu Viškoviću dati mandat za sastav nove vlade RS-a. Zanimljivo je da se ističe da je „Višković dobio podršku parlamentarnih stranaka iz Repulike Srspke“!? Stoga ostaje pitanje da li zbog odbijanja da dođu na ionako farsične Dodikove konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka oko imenovanja mandatara, SDS, PDP i Lista za pravdu i red više nisu parlamentarne stranke iz RS-a?

DUG I POSLJEDICE: Farsa oko dodjele mandata Viškoviću nastavljena je i 23. novembra, ima li se u vidu da je Dodik to saopštio neposredno po objavi izbornih rezultata. Višković je javnost obavijestio da RS nije prezadužena, te, za one dužeg sjećanja, ponovio sve ono što je kazao i kada je 2018. godine dobio prvi mandat. U RS-u bit će da cvjetaju ruže, jer, kako Dodik tvrdi, dug koji ovaj entitet naredne godine treba vratiti je „milijardu i nešto“. Podatak koji pali alarm, ali kada vlast kaže da nešto nije mnogo, novinari RTRS-a to prihvataju bez propitivanja.

„Tu krizu treba malo da preraspodijelimo“, poručio je tokom konsultacija Radovan Višković predstavnicima parlamentarnih stranaka. Kako to misli krizu „malo preraspodijeliti“, Višković nije objasnio, a nisu ga pitali ni novinari RTRS-a. Ajdina Cikotu više je zanimalo imaju li stranke kadrove sposobne da ispune očekivanja premijera da odgovore političkim i ekonomskim izazovima.

SAKIB I NOVAK: Apsolutno, u ime prava i pravde, podržavamo obavezu da svi osuđeni za ratne zločine odsluže izrečene zatvorske kazne. Ali svi. Stoga je licemjerno kada Branka Kusmuk upućuje kritike na račun Suda BiH zbog, kako navodi, bijega generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina iz zemlje, zaboravljajući pritom Novaka Đukića, presuđenog za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, i podužu listu oficira Vojske RS-a koji su utočište i izbjegavanje ruke pravde pronašli u Srbiji.

Izdvojeno

Čime je sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić, zadužio RS, pitanje je na koje se ne može naći odgovor. No iako živi u Beogradu, i nema podataka čime se konkretno bavi i šta mu je profesija, rado je viđen gost Milorada Dodika i RTRS-a.

Ocjena: 1

 

BNTV: Vlada i novi vic

  1. – 28. novembar 2022.

 

RADNICI I NJIHOVA PRAVA: Štrajk radnika u RiTE „Gacko“ i „Ugljevik“ i zahtjev za povećanje plata kojima bi se barem djelimično ublažila rastuća inflacija privremeno su u drugi plan stavili političke teme. Iz Elektroprivrede radnicima obećavaju da će im zahtjevi biti ispunjeni, ali ne preciziraju kada, a Vlada najavljuje poskupljenja struje i za građane i za privredu. Građane niko ništa ne pita, iako se svi, ako je suditi po izjavama koje šalju kako predstavnici vlasti tako i opozicije, zalažu za njihove interese.

Imenovanje mandatara za sastav nove vlade ispraćeno je i u dnevnicima BNTV-a. Novinari su o konsultacijama mandatara Radovana Viškovića gledatelje izvijestili tako što su u fokus stavili želje parlamentarnih stranaka o broju ministara. Opozicija se na konsultacije nije odazvala, a izdvojena je izjava poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Igora Crnadka, koji je naveo da je Milorad Dodik „ispričao vic kada je kazao da će Višković birati ministre u svoj kabinet“.

KONTRADIKTORNI STAVOVI: Tokom cijelog perioda provlačila se i tema oko izbora delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH. Gledatelji su svjedočili kontradiktornim stavovima predstavnika kako srpskih opozicionih stranaka tako i poslanika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS. U mnoštvu prenesenih izjava svih aktera na temu hoće li ili neće SNSD imati sva četiri delegata u Domu naroda PSBiH, izostali su analiza razloga političkih kalkulacija i otvaranje sljedećeg pitanja: Ako niko ne želi dominaciju SNSD-a, zašto nisu kadri postići dogovor koji bi to onemogućio?

Izdvojeno

Milorad Dodik je formalno imenovanje Radovana Viškovića za mandatara iskoristio za novi obračun s BNTV-om. Nimalo biranim rječnikom obrušio se na uređivačku politiku te medijske kuće, ustvrdivši da rade protiv RS-a. U Dnevniku 2 emitovanom 23. novembra prezenter je naveo da je uslijedio novi napad Dodika na BNTV te da „iz poštovanja prema gledaocima, neće te laži emitovati“. „Milorad Dodik očito je uspio sve da potkupi, ali ne i BNTV“, bio je odgovor uredništva predsjedniku RS-a.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Svaka medijska kuća, iz svog ugla, s posebnom pažnjom pratila je i izvještavala o izboru četvrtog, srpskog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. RTRS, očekivano, uvjeren je da će SNSD imati i dalje punu kontrolu u državnom Domu naroda i forsira stavove Milorada Dodika da se samo tako mogu štititi interesi RS-a.

S druge strane, novinari BNTV-a fokusirani su na mogućnost da opozicija, SDS, PDP i Lista za pravdu i red oduzmu SNSD-u kontrolni paket. Odluka je u rukama poslanika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS.

Ukupno uzevši, mnogo vijesti, mnogo izjava svih aktera i izostanak analize odnosa na relaciji Pokret za državu i opozicija u RS-u, ali i unutar samog Pokreta za državu, koji se pokazao složnijim u osvajanju mandata na izborima nego kada je u pitanju zajedničko parlamentarno djelovanje.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaj koji se bavio poraznim podatkom o desetinama hiljada tona hrane koja se baca u Bosni i Hercegovini. A bacaju je i trgovački lanci i ugostitelji. I dok su redovi pred javnim kuhinjama sve duži, o čemu svjedoči primjer iz Banjaluke gdje gradski grantovi na mjesečnom nivou nisu dovoljni ni za kruh koji se dijeli korisnicima, hranu je zbog plaćanja PDV-a od 17 posto na donacije isplativije baciti nego gladne nahraniti. Inicijativa Uprave za indirektno oporezivanje da se na doniranu hranu plaća pet posto PDV-a za sada ne nailazi na razumijevanje vlasti u BiH.

Minus sedmice

RTRS

I ove godine, kao i svih prethodnih, 25. novembar, Dan državnosti BiH i Dan ZAVNOBiH-a, naišao je na niz osporavanja u RS-u. Miloradu Dodiku poslužilo je to da Željka Komšića nazove pajacem jer je „za svoju prvu posjetu inostranstvu odabrao Banjaluku“, ali i da ponovo poruči da je „BiH nemoguća država“. O još jednom lažnom tumačenja ZAVNOBiH-a i tvrdnji da on nema povijesnu vezu sa BiH, već sa Jugoslavijom koju su „rasturili oni koji ga obilježavaju“, nije vrijedno trošiti riječi, jer su dio uvriježenog političkog narativa u RS-u.

BNTV

Nijedan izvještaj.

 

About The Author