RSF PREDLAŽE UVOĐENJE OZNAKE ZA POUZDANE MEDIJE

Međunarodna organizacja Reporteri bez granica (RSF) predstavila je prijedlog za borbu protiv “lažnih vijesti”, odnosno uvođenje potvrde kojom bi se označilo da neki mediji poštuje norme po pitanju transparentnosti i profesionalnog morala. Ovaj sistem koji se priprema gotovo godinu dana nazvan „Journalism Trust Initiative – JTI, ili Inicijativa za pouzdanost informacija, osmisila je organizacija Reporteri […]

RSF PREDLAŽE UVOĐENJE OZNAKE ZA POUZDANE MEDIJE

Međunarodna organizacja Reporteri bez granica (RSF) predstavila je prijedlog za borbu protiv “lažnih vijesti”, odnosno uvođenje potvrde kojom bi se označilo da neki mediji poštuje norme po pitanju transparentnosti i profesionalnog morala.

Ovaj sistem koji se priprema gotovo godinu dana nazvan „Journalism Trust Initiative – JTI, ili Inicijativa za pouzdanost informacija, osmisila je organizacija Reporteri bez granica sa tri partnera, Agencijom Frans pres, Evropskom radiodifuznom unijom (EBU, poznatijom kao Eurovizija) i Globalnom mrežom glavnih urednika (GEN koja ima 2.300 članova).

Do sada su se inicijative razvijene za borbu protiv širenja lažnih informacija preko društvenih mreža uglavnom zasnivale na provjeravanju činjenica, ili uspostavljanju crnih lista vebsajtova ili naloga odakle su širene lažne vijesti, rekao je na konferenciji za novinare Kristof Deluar, generalni sekretar RSF-a.

To su korisne inicijative ali ndedovoljne, posebno zato što se primjenjuju pošto su lažne vijesti već proširene, naveo je on. Da bi se više proaktivno borilo protiv toga RSF predlaže medijima sistem samoregulisanja, koji bi se sastojao u tome da se kolektivno ustanove referentne norme.

Oni koji ih poštuju mogli bi da dobiju oznaku pouzdanosti pod pokroviteljstvom Evropskog komiteta za normalizaciju ili tijela kao što je Afnor u Francuskoj ili DIN, Njemački institut za normalizaciju.

Te norme bi na primjer dozvolile da se izmjeri transparentnost medija po pitanju akcionara ili finansiranja, postojanja uredničkih povelja, primjeni novinarskih principa u redakciji, kapaciteta da priznaju grešku i da je isprave itd.

Grupa zadužena da ustanovi te norme prvi put će se sastati 23. maja i vodit će široku raspravu otvorenu za medije, novinarska udruženja, regulatorna tijela, online platforme, predstavnike udruženja potrošača.

Rad te grupe trebalo bi da se završi sredinom 2019. godine, kada bi mogao da se pokrene proces izdavanja certifikata medijima koji ispunjavaju date kriterijume.

„To je kolektivno europsko djelo, ali naš cilj je da ga proširimo dalje od Starog kontinenta“, rekao je Deluar, i izrazio nadu da će američki mediji da se pridruže.

Prema organizaciji RSF koja neće biti zadužena za uspostavljanje normi niti za izdavanje potvrdi medijima, ovaj postupak će dozvoliti da se favorizuju mediji koji rade pouzdano, posebno na ekonomskom planu.

Na primjer društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i razni pretraživači mogli bi da koriste tu oznaku da preko svojih algoritama promovišu sadržaje koje proizvode mediji sa certifikatom.

To bi pomoglo medijima koji se smatraju pouzdanim da isplivaju na površinu u oceanu sadržaja koji se razmjenjuju preko interneta.

cenzolovka.rs

About The Author