BIRN dodijelio grantove za istraživanje arhiva sudova o ratnim zločinima

Projekti će istražiti pitanja poput seksualnog nasilja, zakona o amnestiji te ekonomskih zločina

BIRN dodijelio grantove za istraživanje arhiva sudova o ratnim zločinima
Foto: UN

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je dodijelio dvadeset grantova novinarima, historičarima, umjetnicima i aktivistima za projekte koji istražuju arhive Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i domaćih sudova u zemljama bivše Jugoslavije koji se bave slučajevima ratnih zločina.

Projekti će uključivati webstranice, novinarske tekstove, audio projekte, fotografije, crteže i smjernice za obrazovanje, a dobitnici grantova provest će istraživanje, prikupljati dokumente i „kopati dublje“ u sudske arhive.

Oni će ponuditi 18 manjih projekata koji će koristiti arhivske zapise kako bi istražili teme koje se tiču istine, pravde, vjerodostojnosti i suočavanju s prošlošću.

– Ogromna arhiva Haškog tribunala i drugih međunarodnih i lokalnih sudova u bivšoj Jugoslaviji prilika je za sve nas da gledamo dalje od sudskih zapisa kako bi pokušali otkriti, izložiti i dokumentirati zločine i objasniti složenost ratova devedesetih – kazala je regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić.

Mišljenja je da je to jedinstvena inicijativa koja okuplja različite profesije s istim ciljem – povećati raspravu o prošlosti, ali i priznati patnje drugih u vremenu u kojem raste revizionizam i poricanje.

U projektima će se istražiti pitanja poput seksualnog nasilja, zakona o amnestiji, ekonomskih zločina, kao i uloge muzike, medija, elita i paravojnih snaga tokom raspada Jugoslavije.

Neki od projekata će staviti fokus na specifične incidente koji su se dogodili tokom ratova na Balkanu, ali do sada nisu bili prezentirani javnosti.

Dobitnici granta su Barbara Matejčić, Biljana Volchevska,  Braden Bjella,  Edin Omerčić, Ejup Gojnovci, Elma Demir, Emir Suljagić,  Iva Vukušić, Ivana Radović, Jorie Horsthuis i Martino Lombezzi, Nikolaos Kostopoulos, Paul Lowe, Stacy Sullivan, Tom Barlow Brown, Tvrtko Pater, Velma Šarić i Mirko Pincelli, Vladimir Miladinović i Vladimir Petrović.

Program podržava Kraljevina Nizozemska i dio je BIRN-ovog Programa tranzicijske pravde, regionalne inicijative koja ima za cilj poboljšati razumijevanje u tranzicijskoj pravdi između građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Izvor: BIRN

About The Author