RTRS I BNTV: Praznična šutnja o četničkim provokacijama u Istočnoj Bosni

Iako su obje medijske kuće tokom Božića emitovale niz izjava sveštenstva, političara i vjernika koji pozivaju na mir, građani bošnjačke nacionalnosti u Istočnoj Bosni svjedočili su drugačijoj zbilji. O tim incidentima ni RTRS ni BNTV nisu prenijeli nijednu riječ

RTRS I BNTV: Praznična šutnja o četničkim provokacijama u Istočnoj Bosni

RTRS: Dvije države i ostale mantre

  1. – 12. januar 2020.

SPC I POLITIKA: Badnjak koji pravoslavni vjernici obilježavaju 6. januara ostao je u izvještajima emitovanim u Dnevniku 2 u sjeni političkih poruka koje su javnosti uputili srpski patrijarh Irinej i Milorad Dodik. Izjave nakon njihovog susreta u Beogradu potvrdile su da SPC ne odustaje od uplitanja u politiku, a njen poglavar od favorizovanja Dodika kao jedinog relevantnog političara s ove strane Drine. Stoga i ne čude patrijarhove izjave: o tome kako je „Dodik prva ličnost RS-a – bio, jeste i ostat će“, nazivao ga je „predsjednikom“, te poručio da „između RS-a i Srbije ne smiju postojati granice“.

USTAVNA NAČELA SAMO NA PAPIRU: Republika Srpska Ustavom je utemeljena  kao  sekularni entitet. I entitet jednakopravnih konstitutivnih naroda, Ostalih i građana. Ova  ustavna načela bi trebao slijediti i Javni RTV servis Republike Srpske. Ali prema sadržaju Dnevnika 2 emitovanog na pravoslavni Božić 7. januara, jedino čemu smo svjedočili jeste da je RS daleko od sekularnosti, a RTRS se ponaša kao medij samo srpskog naroda. Božićni aranžman i upaljenu svijeću na desku prezentera Dnevnika (6. i 7. januar) smatramo krajnje neprimjerenom scenografijom za javni RTV servis.

DVIJE DRŽAVE: U izvještajima posvećenim obilježavanju Dana RS dominiralo je veličanje Republike Srpske, njenih ekonomskih i političkih uspjeha, te isticanje patriotizma. Na samom početku, predsjednica RS-a pozdravila je postrojene pripadnike policije s „Pomoz bog, junaci“. Dodik je tokom obraćanja ponovio da je RS država, odnosno da „Srbi imaju dvije države: Srbiju i RS“. A bio je tu i hvalospjev, ako je suditi prema anketi građana koji su pratili defile, demonstraciji naoružanja pripadnika MUP-a RS.

Ako se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, ali ne i krsna slava, kako to navode predstavnici vlasti, onda se neminovno nameće  pitanje zašto je u Dnevniku 2 toga dana ponovo na desku prezentera bila, u okviru prigodnog aranžmana, upaljena svijeća?

BRAĆA PO KSENOFOBIJI: Svaka vlast bira po svjetonazorima sebi slične prijatelje. Uvjerili smo se to i iz izvještaja s konferencije za novinare francuskog senatora Sébastiena Meuranta u Banjaluci. Dan ranije, prisustvovao je kao gost vladajuće strukture RS-a proslavi Dana Republike Srpske – u kojoj, naveo je, ne vidi ništa sporno jer je „dokaz patriotizma i ljubavi prema državi“. No ono zbog čega ovaj izvještaj izdvajamo jeste niz ksenofobičnih konstatacija izrečenih na račun migranata. „Među kojima je ogroman broj džihadista i zato Turskoj i BiH treba uskratiti međunarodnu finansijsku pomoć za njihov prihvat i zbrinjavanje“, izjava je Meuranta izdvojena u izvještaju.

O CRNOGORSKOM REŽIMU: Uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a (a ista je praksa i kod BNTV-a) nastavlja na dnevnoj osnovi izvještavati o „molitvenim okupljanjima“ vjernika i sveštenstva SPC-a u Crnoj Gori, Srbiji i RS-u zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Novinari javnog servisa pritom vlast Crne Gore nastavljaju nazivati režimom i gledateljima uskraćuju komentare zvaničnika te države. Kada se tome doda i činjenica da se Milorad Dodik, kao član  državnog Predsjedništva, jasno pozicionirao uz SPC, onda to ni na koji način ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima BiH i Crne Gore.

Ocjena: 1

BNTV: Nek nam je snažna i uspješna policija RS-a

  1. – 12. januar 2020.

REPUBLIKA SRPSKA I DRUGI SVJETSKI RAT: Kakva je poveznica između partizana i 9. januara, Dana RS-a, vjerovatno zna samo predsjednica ovog bh. entiteta Željka Cvijanović. U izvještaju o događajima koji su pratili ovaj neustavni praznik, Vladimir Kovačević, slučajno ili namjerno, izdvojio je njenu izjavu nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima NOR-a, u kojoj kaže da su „pali borci najzaslužniji za stvaranje RS-a“!?

NAJDUŽI MJESEC U GODINI: Građani RS-a su za prva četiri dana januara, prema zvaničnoj statistici, potrošili 105 miliona KM. Dragana Rašević je ovaj podatak iskoristila kao osnovu za temu „najdužeg mjeseca u godini“, kada nakon rastrošnosti zbog praznične euforije dolazi vrijeme otrežnjenja i praznih novčanika. Rašević na duhovit način zaključuje da je jedina korist od toga „činjenica da stres kako izgurati januar topi nagomilane kalorije od prazničnih prejedanja“.

EKONOMSKI SUNOVRAT: Ovu temu pratio je i izvještaj emitovan 11. januara o makroekonomskim kretanjima BiH tokom 2019. godine. Statistika govori o padu industrijske proizvodnje, što za posljedicu ima i mirovanje BDP-a, te odljev radne snage. A ekonomisti upozoravaju da projekcije za ovu godinu ne daju naznake da će se zaustaviti ekonomsko propadanje.

BUDŽETSKA (NE)LIKVIDNOST: Kako su političari na blagdanskom odmoru, malo je bilo i dnevnih događaja kojima su se novinari bavili. Stoga izdvajamo još jednu ekonomsku temu koja oslikava način upravljanja javnim novcem u RS-u. Povod je činjenica da je Vlada RS ponovo za gotovo dvije godine prolongirala vraćanje 60 miliona KM na račun posebnih namjena. Riječ je o računu na koji su uplaćivana sredstva od privatizacije i sukcesije imovine SFRJ i koji je od dolaska SNSD-a na vlast s preko pet milijardi „spao“ na 20 miliona KM. Ekonomski analitičari su upozorili da je umjesto u investicione cikluse glavnina novca potrošena za održavanje tekuće likvidnosti budžeta.

INOSTRANA DEŠAVANJA: Zbog praznovanja u RS-u u dnevnicima je ostavljeno više prostora dešavanjima u regionu i svijetu. Gledatelji su detaljnije nego inače informirani o odnosima Irana i SAD-a, otkrivanju uzroka pada ukrajinskog aviona neposredno  po polijetanju iz Teherana, te o preuzimanju hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evrope s posebnim osvrtom na nastavak pridruživanja država regiona Evropskoj uniji.

Izdvojeno

Već duže vrijeme bilježimo praksu da se u dnevnicima  isti sugovornici koriste u više izvještaja. Kao primjer navodimo Dnevnik od 11. januara kada je u uvodnom dijelu emitovan dio intervjua opozicione poslanice Jelene Trivić o njenom djelovanju. Potom ista osoba komentariše i makroekonomsko stanje u RS-u. Smatramo da postoji dovoljan broj i političara i analitičara koji mogu komentirati određene događaje ili probleme, te da se uz više novinarskog truda može izbjeći navedena pojava.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Obilježavanje 9. januara, Dana RS-a, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, ne propituje se. Otuda su i RTRS i BNTV donijeli gotovo identične izvještaje vezane za manifestacije koje su propratile proslavu ovog datuma. Uključujući i svečani defile u Banjaluci kojim je dominirala demonstracija moći i snage policije RS-a.

Identičan pristup bilježimo i u izvještajima vezanim za proslavu Božića. Iako su obje medijske kuće emitovale niz izjava sveštenstva, političara i vjernika koji pozivaju na mir, građani bošnjačke nacionalnosti, od Višegrada, preko Zvornika, do Srebrenice, svjedočili su drugačijoj zbilji. U kojoj su pripadnici ravnogorskog četničkog pokreta badnji dan „proslavili“ provokacijama upućenim svojim susjedima. O tim incidentima i njihovoj osudi ni RTRS ni BNTV nisu prenijeli nijednu riječ.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Nijedan izvještaj.

Minus sedmice

Zašto pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS na defileu 9. januara u Banjaluci pjevaju pjesmu pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Srbije Junaci s Košara i zašto je to u izvještaju posebno istaknuto? Kakva je poruka i kome je poslana stihovima te pjesme? U kojoj je vezi SAJ s ovim bh. entitetom?
BNTV
Dnevnici emitovani 6. i 7. januara sveli su se na vjersku hroniku. Uz puno poštovanje svih pravoslavnih vjernika, svjedočili smo dosadnom nizanju izvještaja o načinu proslave Badnjaka, a potom i Božića. Ovakav pristup primjereniji je specijalnom programu nego centralnoj informativnoj emisiji.