Fox News platio više od 787 miliona dolara kako bi izbjegao suđenje za klevetu

20 emisija Fox Newsa s kraja 2020. godine sadržavalo očito neistinite tvrdnje da je Dominion Voting Systems namjestio predsjedničke izbore

Fox News platio više od 787 miliona dolara kako bi izbjegao suđenje za klevetu

Fox News je pristao na nagodbu s Dominion Voting Systems u zadnjem trenutku plativši više od 787 miliona dolara za okončanje kolosalne dvogodišnje pravne bitke koja je javno srušila vjerodostojnost te desničarske medijske mreže.

Nagodba Fox Newsa s kompanijom Dominion Voting Systems u iznosu od 787,5 miliona dolara najveća je javno poznata nagodba za klevetu u historiji Sjedinjenih Američkih Država koja uključuje medijsku kompaniju.

Dogovor je objavljen nekoliko sati nakon što je porota položila zakletvu na Vrhovnom sudu u Delawareu. Glasine o nagodbi kružile su sudnicom, a onda je postupak dramatično zaustavljen na gotovo tri sata bez ikakvog objašnjenja, dok su stranke očito postigle dogovor.

– Stranke su riješile svoj slučaj – rekao je sudac Eric Davis, prije nego što je raspustio 12-članu porotu, pripisujući im zasluge da su strankama dale poticaj da postignu nagodbu, hvaleći advokate obje strane u takozvanom medijskom “suđenju stoljeća” prije nego što je uopće počelo.

Revolucionarna nagodba “predstavlja opravdanje i odgovornost”, rekao je advokat Dominiona Justin Nelson. “Da bi naša demokratija opstala još 250 godina i duže moramo dati predanost činjenicama. Ova nagodba predstavlja podršku istini i demokratiji.”

Desničarska mreža rekla je u izjavi da “priznaje odluke Suda kojima se određene tvrdnje o Dominionu smatraju netačnima”, referirajući se na Davisovu nedavnu presudu da je 20 emisija Fox Newsa s kraja 2020. godine sadržavalo očito neistinite tvrdnje da je Dominion namjestio predsjedničke izbore. No,  Fox neće morati u eteru priznati da je širio laži o Dominionu, rekao je predstavnik Dominiona za CNN.

Isplata od 787,5 miliona dolara otprilike je polovina od 1,6 milijardi dolara koje je Dominion prvobitno tražio, iako je to gotovo 10 puta više od vrijednosti kompanije iz 2018. godine i otprilike osam puta više od njezinih godišnjih prihoda u 2021. godine, prema podacima iz sudskih podnesaka.

Dogovor u posljednjem trenutku znači da je pomno posmatran slučaj gotov i da neće ići na suđenje. Nagodbom s Dominionom, uticajni rukovoditelji Fox Newsa i istaknute osobe u eteru bit će pošteđeni svjedočenja o njihovom izvještavanju o izborima 2020. godine, koje je bilo ispunjeno lažima o prijevarama glasača.

Popis svjedoka uključivao je predsjednika Fox Corporationa Ruperta Murdocha, njegovog sina izvršnog direktora Lachlana Murdocha i vrhunske voditelje Foxa poput Seana Hannityja i Tuckera Carlsona.

Rupert Murdoch je smatrao da je poricanje izbora “stvarno ludo”, čak i dok su osobe s Foxa te iste tvrdnje plasirale milionima gledatelja. Foxovi voditelji, producenti, oni koji provjeravaju činjenice i viši rukovoditelji privatno su izjavili da su tvrdnje u eteru o pokradenim izborima bile “lude” i “opasno nepromišljene”.

Fox News i Fox Corporation – njihova matična kompanija, koja je također bila optužena – tvrde da nikada nisu klevetali Dominion i kažu da je slučaj bio bezrazložan napad na slobodu medija iz Prvog amandmana.

Izvor: CNN

About The Author