Washington Post tvrdi da Rusija tajnim oružjem pokušava napasti Starlink u Ukrajini

Starlink pokazao se od vitalne važnosti za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prijenosne terminale za komunikaciju

Washington Post tvrdi da Rusija tajnim oružjem pokušava napasti Starlink u Ukrajini
Foto: Variety

Rusija pokušava tajnim oružjem blokirati pristup ukrajinske vojske internetu preko Starlinka, objavio je Washington Post, pozivajući se na tajni izvještaj američkih obavještajnih službi koje je nedavno procurio na platformi Discord.

Prema informacijama Washington Posta, Moskva je mjesecima vršila eksperimente sa svojim sistemom za elektronsko ratovanje Tobol u pokušaju da Ukrajini blokira funkcioniranje satelitskog interneta Starlink.

Sistem koji je dizajniran za zaštitu ruskih satelita navodno se može upotrijebiti za napad na neprijateljske sisteme. SpaceX, kompanija Elona Muska koja je vlasnik Starlinka, odbila je komentirati ove informacije.

U maju prošle godine Musk je na Twitteru objavio da je Starlink pokazao svoju otpornost na pokušaje ometanja i hakiranja, ali da se čini da Rusi pojačavaju napore ka prekidu rada Starlinka u Ukrajini.

Washington Post još navodi da se Starlink pokazao od vitalne važnosti za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prijenosne terminale za komunikaciju i prijenos obavještajnih podataka.

Ruske su snage onemogućile korištenje druge komunikacijske opreme, uključujući radio i mobilne telefone, ali satelitske signale je teže ometati.

Izvor: Washington Post

About The Author