Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida u BiH

Unatoč opetovanom negiranju genocida u Srebrenici, za kojim otvoreno posežu i političari, do sada u BiH niko nije osuđen za to krivično djelo

Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida u BiH
Foto: TNT PORTAL

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je prvu optužnicu zbog negiranja genocida koju je podiglo Tužilaštvo BiH. Optužnica je podignuta protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, u periodu od juna do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavanja komemoracije 11. jula i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organiziranjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida.

U pitanju je prva primjena izmjena Krivičnog zakona BiH koje je 2021. godine nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, a kojima je precizirano da je negiranje ratnih zločina koji su potvrđeni presudama međunarodnih i domaćih sudova krivično djelo.

Izmjenama Krivičnog zakona predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za one koji javno potaknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, podrijetlo, nacionalnu ili etničku pripadnost.

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj ko javno odobri, negira, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, a ako je krivično djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Unatoč tim zakonskim odredbama i opetovanom negiranju genocida u Srebrenici, za kojim otvoreno posežu i političari poput Milorada Dodika, do sada u BiH niko nije osuđen za to krivično djelo.

Tužiteljstvo BiH ranije je to opravdavalo navodnim nedorečenostima u zakonu odnosno poteškoćama pri dokazivanju nakane poticanja na nasilje i mržnju.

Vojin Pavlović iz Bratunca vodi Udruženje pod nazivom “Istočna alternativa” i zalaže se za odcjepljenje Republike Srpske od BiH. Protiv njega je u januaru ove godine podignuta još jedna optužnica i to zbog veličanja Ratka Mladića, koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor.

Izvor: N1/Hina

About The Author