DI MAIO: “Mediji zagađuju javnu raspravu”

Luigi Di Maio, jedna od ključnih ličnosti nove talijanske vlade, u pohodu je na medije koje optužuje da “zagađuju raspravu” i prijeti im da će se državne tvrtke u njima prestati oglašavati.   “Novine sad svakodnevno zagađuju javnu raspravu, a najgore je što to rade javnim novcem”, napisao je na svom Facebook profilu Di Maio, čelnik Pokreta pet zvijezda […]

DI MAIO: “Mediji zagađuju javnu raspravu”

Luigi Di Maio, jedna od ključnih ličnosti nove talijanske vlade, u pohodu je na medije koje optužuje da “zagađuju raspravu” i prijeti im da će se državne tvrtke u njima prestati oglašavati.  

“Novine sad svakodnevno zagađuju javnu raspravu, a najgore je što to rade javnim novcem”, napisao je na svom Facebook profilu Di Maio, čelnik Pokreta pet zvijezda (M5S).

Upozorio je da vlada u idućem proračunu planira “smanjivanje neizravnih državnih doprinosa” medijima.

“Pripremamo pismo državnim tvrtkama kojim ćemo tražiti da prestanu plaćati novinama” kupovanjem oglasnog prostora, rekao je Di Maio, potpredsjednik vlade i ministar ekonomskog razvoja, rada i socijalnih mjera.

Poput osnivača stranke, komičara Beppea Grilla, M5S je uvjeren da srednjostrujaški mediji pokušavaju potkopati vladajuću koaliciju koju čini i desna Liga čiji je čelnik Matteo Salvini ministar unutarnjih poslova.

Di Maio i njegova stranka, premijer Giuseppe Conte i nekoliko ministara iz redova Lige koji većinom komuniciraju putem Twittera i Facebooka, pokrenuli su niz napada na tradicionalnu štampu u ime obrane “naroda” protiv establišmenta.

“To nije novinarstvo, to je samo propaganda kojoj je cilj braniti interese male elite koja misli da može zadržati kontrolu i kada kiši i kada sunce sja”, napisao je 32-godišnji Di Maio.

“Ne čitam talijanske novine kako bi se informirao nego kako bi shvatio kako nas žele napasti”, dodao je.

Raffaele Lorusso, glavni tajnik talijanskog novinarskog društva (FNSI), rekao je za agenciju France Presse da donedavni oporbenjak Di Maio “nije naviknut na pritisak medija ili ideju slobodnog tiska”.

I Di Maio i Salvini veliki su korisnici društvenih mreža i stalno objavljuju videosnimke na Facebooku i poruke na Twitteru.

“Preferiraju društvene mreže jer se na taj način mogu izravno obraćati svojim pobornicima i govoriti štogod žele”, objašnjava Lorusso.

Salvini je nedavno otkrio kako je jednu od njegovih videosnimaka na Facebooku pogledalo više od osam milijuna ljudi, što “je bilo mnogo više nego što bi dobio tradicionalnima medijima”.

No ovaj posljednji napad čelnika stranke koja se zalaže za izravnu demokraciju putem interneta i često osuđuje medije za ‘lažne vijesti’ zazvonila je na uzbunu u Italiji, pa je reagirao i predsjednik Sergio Mattarella.

“Bezuvjetna sloboda medija je temelj i ključ demokracije”, poručio je u subotu sa Sicilije.

Novinski veteran Ezio Mauro u komentaru u novinama La Republlica napisao je da Di Maiove izjave otkrivaju njegov strah.

“U njegovom svijetu novine su neprijatelji, uljezi, slijepi putnici, paraziti”, smatra Mauro i dodaje kako ministrove prijetnje pokazuju “strah od slobodnog, neovisnog, pluralističkog i autonomnog javnog mnijenja”.

hnd.hr

About The Author