NOVINARKA N1 ĐENANA KAMINIĆ DOBITNICA NAGRADE SRĐAN ALEKSIĆ

Novinarka N1 Đenana Kaminić dobitnica je prve nagrade “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje. Na konkurs je pristiglo ukupno 19 prijava novinarki i novinara, uz dva prijedloga nevladinih organizacija. Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta […]

NOVINARKA N1 ĐENANA KAMINIĆ DOBITNICA NAGRADE SRĐAN ALEKSIĆ

Novinarka N1 Đenana Kaminić dobitnica je prve nagrade “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje. Na konkurs je pristiglo ukupno 19 prijava novinarki i novinara, uz dva prijedloga nevladinih organizacija.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Ove godine su posebno nagrađivani novinari/ke koji se kontinuirano bave mirovnom problematikom.

Na ovogodišnji konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ pristiglo je ukupno 19 prijava novinarki i novinara i 2 prijedloga nevladinih organizacija. Odlukom četvoročlanog žirija, prva nagrada za profesionalno izvještavanje biće dodijeljena Đenani Kaminić, novinarki televizije N1.

Druga nagrada je pripala novinarki Maji Nikolić, sa Radija Slobodna Evropa, a treća novinarki Mireli Huković Hodžić sa BH radija.

Prema obrazloženju žirija novinarka N1 televizije Đenana Kaminić kontinuirano prati i izvještava o životima običnih ljudi, tragajući za pozitivnim primjerima suživota, posebno u politički podijeljenom Mostaru i Hercegovini.

Svojim prilozima Đenana, prema mišljenju žirija, nastoji udahnuti ljudskost i podsjeća ne samo da je suživot moguć, nego da ga mi već živimo. Njene priče često su povod i drugim medijima da se pozabave istom ili sličnom tematikom.

Maja Nikolić po drugi put dobija novinarsku nagradu Srđan Aleksić uz obrazloženje žirija da su njene priče o manjinskim, marginalizovanim i ranjivim grupama društveno odgovorne, i da u kontinuitetu i samoincijativno pronalazi ljude koji svojim postupcima dokazuju da različitosti nisu prepreka, već bogatstvo.

Ona svoju publiku konstantno podsjeća na sve ono što nas povezuje, umjesto na ono što nas dijeli, što i jeste bit mirovnog novinarstva“, ocjena je žirija.

Novinarka BH radija Mirela Huković Hodžić nagradu dobija za, između ostalog, serijal priloga o današnjoj Srebrenici koju predstavlja kroz usta mladih ljudi koji otvoreno i emotivno govore kako savladavaju prepreke kako bi sebi sagradili bolju budućnsot u gradu koji se, kako kažu Mirelni sagovornici, ubija po drugi put.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost.

N1

About The Author