Kazna od pet milijardi dolara za Facebook

Američko savezno regulatorno tijelo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Facebook u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka. Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Facebook-a. To je […]

Kazna od pet milijardi dolara za Facebook
Foto: theverge.com

Američko savezno regulatorno tijelo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Facebook u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Facebook-a.

To je najveća kazna jednoj tehnološkoj kompaniji, do sada je najveća kazna bila od 22 miliona dolara Googlu iz 2012. godine.

Slučaj se sada podnosi civilnom sektoru Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati ali se očekuje da će mjera biti odobrena. Facebook je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara.

Izvor: Slobodna Evropa 

About The Author