Novinari na meti demonstranata i policije u Melbourneu

Skupovi, koji su postali sve nasilniji, organiziraju se u Melburnu kako bi se suprotstavili obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa Covid-19

Novinari na meti demonstranata i policije u Melbourneu

Novinari i novinarske ekipe bili su na meti učesnika protesta i policije tokom niza protesta organiziranih u Melbourneu, a novinarske organizacije uključujući i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) osudili su agresivno uznemiravanje medijskih radnika.

Tokom izvještavanja o drugom danu protesta protiv obavezne vakcinacije u Melbourneu, učesnici protesta su napali novinara Kanala 7 Paula Dowsley i njegovu novinarsku ekipu.

– Uhvatili su me oko vrata, posuli urin, a potom su bacili na nas limenku energetskog napitka – kazao je Dowsley, ocjenjujući da su učesnici protesta namjerno ciljali medijske djelatnike.

Skupovi, koji su postali sve nasilniji, organiziraju se u Melburnu kako bi se suprotstavili obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa Covid-19 za građevinske radnike u državi Victoria.

Proteste je navodno organizirala Unija za građevinarstvo, šumarstvo, pomorstvo, rudarstvo i energetiku (CFMEU), iako izvještaji govore o tome da su se među njih infiltrirali članovi ekstremne krajnje desnice i zagovornici borbe protiv vakcinacije.

U saopćenju organizacije Media, Entertainment and Arts Alliance (MEAA) sugerira se da je policija, ali i učesnici protesta progonili medijske djelatnike koji su izvještavali o događaju o čemu su obavijestili policiju u Victoriji u vezi s postupanjem prema novinarima koji su izvještavali o protestima.

U pritužbi se navode najmanje četiri slučaja gdje su medijski radnici iskusili neke napade tokom izvještavanja. Fotograf za The Age, Luis Ascui kaže da ga je policija poprskala suzavcem iako se više puta identificirao kao medijski djelatnik.

Potpredsjednica odjela za medije MEAA-e Karen Percy je naglasila da policija i učesnici protesta moraju prihvatiti da mediji obavljaju važnu ulogu posebno tokom pandemije u informiranju zajednice.

– Novinari su neutralni promatrači i jednostavno rade posao. Napad na jednog novinara napad je na sve nas – stava je Percy.

IFJ je osudio agresivne i ponižavajuće postupke učesnika protesta i policije protiv medijskih radnika te su pozvali policiju u Victoriji da odgovori na pritužbe kako bi se osiguralo da australski novinari mogu raditi bez straha od neopravdanog uznemiravanja.

Izvor: IFJ

About The Author